Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlig militär operation i Härnösand

Militära fartyg i Härnösands hamn kan bli en vanlig syn den närmaste tiden.
Men vad de sysslar med får vi inte veta.
– Det är sekretessbelagt, säger Mats Hakkarainen, chef Vidsel provplats, FMV

Det är Försvarets materielverk, FMV, som under "den närmaste tiden" kommer att finnas i Härnösand för att, som man själva säger, "bedriva prov-, test- och försöksverksamhet" i vattnen utanför Härnösands kust. Enligt verket är det en tysk kund som man stödjer på något sätt och Försvarsmakten kommer också finnas på plats.

Att FMV väljer att bedriva verksamheten i Härnösand beror på den befintliga infrastruktur som Försvarsmakten byggt upp där.

Senast FMV var på plats var för två år sedan och då handlade det om ett samarbete med den tyska marinen där man bedrev hemlig övningsverksamhet i Bottenhavet utanför Härnösand. De uppgifter Tidningen Ångermanland hade då var att det handlade om en avancerad övning och test av ny militär utrustning, men även civil utrustning för Esranges räkning.

– Jag kan säga att det handlar om ett materialsamarbete som gör att Sverige och Tyskland provar sin utrustning gemensamt. Båda länderna får på det här sättet bättre försvarsmateriel på ett mer kostnadseffektivt sätt, säger Mats Hakkarainen.

För två år sedan deltog två fartyg, dels korvetten Magdeburg och dels det avancerade depåfartyget Donau. Men vad det handlar om den här gången får vi inte veta.

– Det är dessvärre sekretessbelagt. Jag kan inte gå in på hur länge vi kommer att finnas i Härnösand eller hur många som deltar i den här verksamheten, säger Mats Hakkarainen.

Enligt uppgift får Härnösand på lördag dessutom besök av korvetten HMS Härnösand. Det är dock inte fråga om någon visit som är öppen för allmänheten.