Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemkommen Reinfeldt till motattack

Annons

Omläggningen av sjukförsäkringen har varit otydligt och skapat oro. Men syftet är gott.

Ungefär så kommenterar statsministern den senaste tidens hårda debatt.

I sitt traditionsenliga jultal i Stockholm pratade statsminister Fredrik Reinfeldt om politik i världen, om klimatet och kinesernas framfart. Väl på hemmaplan igen efter halvåret som EU-ordförande blev det klassisk attack mot oppositionen. Men han tvingas konstatera att läget för den borgerliga alliansen, mindre än nio månader före riksdagsvalet i september nästa år, är dåligt.

Utgångsläget är inte bra, vi ligger under, säger Reinfeldt och underströk att alliansen och Moderaterna nu vill berätta mer om vad de vill med Sverige.

Fredrik Reinfeldt har direkt eller indirekt haft ett motigt avslut på 2009. Ett misslyckat klimatmöte, en trolig Saab-nedläggning, rabalder kring sjukförsäkringen och fallande opinionssiffror. Men han tycker inte att man kan blanda ihop de frågorna och lägga ansvaret på regeringen.

Det är just där ni (journalisterna) gör misstaget. Saab är det ju GM som äger och återspeglar en fordonsbransch i kris, säger han till TT.

En del att förklara

Och EU skötte klimatförhandlingarna bra, det var resten av världen som inte levererade, är hans budskap. Men opinionssiffrorna och sjukförsäkringsreformen är frågor han tar ansvar för.

Och de återspeglar vår arbetslinje, säger han. När man utmanar sådana system, när man introducerar en förändring i ett samhälle, då skapar det oro, men syftet är gott och möjligen har vi en del kvar att förklara och få det på plats, säger Reinfeldt.

Fler och fler blir äldre i befolkningen, då går det inte ha massor av människor i förtidspension eller långtidssjukskrivna, resonerar Reinfeldt.

Det är ett ohållbart löfte till väljarna att det går ihop.

Kavla upp ärmarna

Nu måste alliansen kavla upp ärmarna och visa på alternativen för att vända opinionen, enligt Reinfeldt.

Det är inte ja eller nej till regeringen, det är Reinfeldt eller Sahlin.

I valet 2010 står en borgerlig allians med en idé om vad den vill mot ett ofärdigt vänsterexperiment, enligt statsministern.

De pratar om miljonerna men döljer miljarderna, säger Reinfeldt som tycker att oppositionens politik är populistisk.

TT: Men den verkar ju framgångsrik?

Jo, men är det bra för demokratin, säger Reinfeldt.