Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemarbetet var en kär syssla för Essy Gerdin

Annons

Essy Gerdin har avlidit i en ålder av 98 år. Närmast anhöriga är barnen Birgitta, Gunnel, Paul, Axel med familjer.

Vår Mamma Essy föddes år 1921 i gamla posthuset Lillegård och växte upp i Mo, Junsele. Hennes familj bestod av, mor Hilma f. Jonsson och far Levi Kallin samt fyra syskon. De bodde i ett sexkantigt hus i Mo, som fadern byggt till sin familj.

Essy gick sexårig folkskola i Mo med Signe Granberg som lärare. Efter det blev det fortsättningsskola i Krånge, uppdelad på några veckor före och efter jul.

Någon mer utbildning än så blev det inte men hon har haft ett flertal arbeten utanför hemmet.

Redan som 13-åring började hon arbeta hos sin mormor Sara Stina Jonsdotter och morfar Nord på Stennäset i Junsele. Där arbetade hon som piga, då mormodern drabbats av hjärnblödning och behövde hjälp. Vissa perioder blev det även pigjobb hos farmor Augusta Kallin i Lillegård.

Essy arbetade i Stockholm mellan åren 1939-1944 och hade där olika typer av jobb. Hon hjälpte bland annat till i sin mosters livsmedelsaffär och arbetade en kort period i fiskaffär. Hon fick så småningom anställning som hembiträde i två olika familjer, den längsta anställningen i tre år.

Hon flyttade åter till sin hemby Mo i mitten av 1940-talet och gifte sig med målarmästare Gustav-Adolf Gerdin. De bosatte sig på G-A s hemgård Gärdala i Mo. Familjen utökades med fyra barn.

För att stärka ekonomin i familjen, började hon under 1950-talet att baka pepparkakor. Dessa såldes till olika affärer i Krånge och affärer i byarna Vallen, Imforsmo, Gårelehöjden och Eden.

Under 1960-talets senare del fick hon arbete som lantbrevbärare på posten. Hon började med kortare vikariat som så småningom blev längre och tätare. Hon älskade detta jobb och arbetade förutom i Junsele även i Ramsele, Näsåker och Edsele, tills hon gick i pension år 1989.

Hon arbetade också en period, med att köra varubuss och sälja livsmedel.

Hemarbetet var också en kär syssla för henne, dessutom älskade hon att resa.

Under mitten av 60-talet gick Essy med i Filadelfiaförsamlingen Junsele, där hon var aktiv medlem hela sitt liv. Trosfrågor blev en mycket viktig del för henne.

Efter maken Gustav-Adolfs bortgång år 1996 bodde Essy kvar på gården Gärdala i Mo. Där umgicks hon ofta och gärna med sina, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. De sista 3,5 åren bodde hon också på Gunillagården i Junsele, där mer tillgång till service fanns.

Mamma somnade tryggt och stilla in i mitten av oktober med sina nära och kära vid sin sida. Vi fyra barn minns nu en älskad mamma som gav oss en trygg uppväxt och många fina minnen.

Barnen genom Gunnel