Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemab: Vi vill bidra till en hållbar utveckling – bygget på Spjutåsberget gynnar friluftslivet

Annons

Replik på insändaren Lämna den vackra naturen på Spjutåsberget orörd – viktigare med friluftsliv än vindkraft publicerad 17 april.

Det är glädjande att se vilket engagemang Härnösands vackra naturområden väcker. Att skogsområden är ett utmärkt ställe för rekreation är vi rörande överens om och detta gäller även, och kanske i synnerhet, området kring Spjutåsberget.

Detta är noga beaktat i planeringsarbetet för vårt vindkraftsprojekt i området. Vi är stolta över att genomföra ett projekt som kommer att tillföra positiva mervärden och som med måttfulla ingrepp ska bidra med förnybar el enligt de nationella målen. Vi tror att projektet kommer fungera som en möjliggörare för fler natur- och friluftsälskande personer att besöka detta område med intilliggande helt orörda naturmiljöer.

Vi har avsatt pengar och öppnat för organisationer och föreningar med engagemang och drivkraft att vara med och ta vara på områdets naturvärden. Hemab vill skapa förutsättningar för en hållbar utveckling, vilket detta projekt gör. Vi har goda förhoppningar att detta ska ske genom nära dialog med intressenter som vill framåt, precis som på Vårdkasen där nu i dagarna de nya spårmärkningssystemet tas i bruk, 100 procent finansierat av vindkraftpengar.

Hemab planerar inte att bygga någon ”industriväg” som insändarskribenten beskriver utan vi avser nyttja den befintliga byvägen.

Hemab planerar inte att bygga någon ”industriväg” som insändarskribenten beskriver utan vi avser nyttja den befintliga byvägen. Detta för att skapa så liten påverkan som möjligt. För den som vill bilda sig en uppfattning om hur vägens karaktär kommer att bli kan ett besök på Vårdkasen och de vägar som återfinns närmast de två senaste vindkraftverken utgöra exempel.

Den miljökonsekvensbeskrivning vi lämnat in i samband med projektansökan har godkänts och där har bland annat inventeringar för flora och fauna gjorts vilka visar att projektet inte kommer ha någon negativ påverkan.

Vår förhoppning är att vi med detta projekt kan tillgängliggöra och utveckla området för fler besökare och därtill producera lokal grön el för avsättning direkt i Härnösand utan att göra avkall på de unika upplevelser som området kring Spjutåsberget kan erbjuda.

Lotta Visén,

ordförande Hemab

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också:

Några frågor till Hemab – fyra funderingar om vindkraftverk på Spjutåsberget

Två nya vindkraftverk ska byggas på Spjutåsberget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons