Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt rätt att sälja

Annons

Allt har sin rätta tid: en tid att så, en tid att skörda.

I Sundsvall och Umeå pågår sedan en längre tid en intressant diskussion om att sälja delar av allmännyttan för att få in pengar till nyproduktion. Bägge städerna är i behov av attraktiva centrala bostäder och behöver få fart på bostadsbyggandet. Under flera år har det nämligen byggts alldeles för få nya bostäder och detta är tillväxthämmande. Detsamma gäller Örnsköldsvik, om än att det rör sig om helt andra nivåer.

På senare tid har vi sett ett antal positiva exempel på när Örnsköldsviks kommun faktiskt sålt fastigheter för att få in kapital.

Dagens besked om att Nordek köper Övikshems kontorsfastighet längs Hamngatan för drygt 42 miljoner kan adderas till försäljningen av Arkenfastigheterna, gamla brandstationen och Folkets Park. Det ger en totalsumma om närmare 390 miljoner kronor.

Tyvärr har dock inte intäkterna resulterat i offentliga satsningar på nyproduktion. Amorteringar på det kommunala skuldberget har av nödvändighet varit prioriterade, inte minst för att man från S-majoritetens sida ska kunna visa att man åtminstone har försökt ta ansvar för situationen man försatt kommunen i efter de lånetyngda energiäventyren.

Olyckligt är också att fastighetsförsäljningarna snarast skett ad hoc än att ingå i ett strategiskt arbete med att lätta på såväl balansräkningar som onödiga kvadratmeter. Och det är i den här bilden som allmännyttan kan spela en avgörande roll såsom det föreslås i såväl Umeå som Sundsvall.

Den värdeöverföring som i dag sker från Övikshem ligger på blott cirka 1 miljon kronor om året. Mer kan dessutom, enligt bestämmelserna om begränsning av värdeöverföringar, inte tas ut.

Med andra ord fyller inte det bundna kapitalet i form av 3 400 bostäder en vidare samhällsnyttig funktion annat än som bostäder i sig – detta trots en balansomslutning över 900 miljoner och en omsättning på drygt 200 miljoner.

Dagens besked om försäljning är välkommet.

Ett besked om försäljning för satsning på nyproduktion hade varit ännu mer välkommet.

Tomas Izaias Englund.

Mer läsning

Annons