Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellsing gav "barn ett försvar"

Konstnären och författaren Lennart Hellsing har avlidit, 96 år gammal.
Vännerna minns en rolig, varm och inspirerande person.

Annons

– Det var på allvar som han lekte med orden, säger författarkollegan Ulf Stark.

Stark minns en "varm, vänlig och tyst mumlande" "följeslagare och rolig filur på alla fester" som kunde hälla upp vin genom att doppa ned flaskan lodrätt i glaset.

Han lekte med orden inte för att det var kul, utan för att ge barn ett försvar emot militarismen, menar Ulf Stark

– Hans debut 1945 var ett slags reaktion på hela kriget. Genom att vara antiauktoritär i sitt skrivsätt ville han göda leklust. Få bort hela det bismarckska arvet om att stå i givakt.

Barbro Lindgren nåddes av beskedet på onsdagen.

– Han fick ett långt bra liv och hann bli riktigt gammal. Sedan lever hans böcker och verser, de försvinner ju inte.

Cecilia Östlund, ordförande i Lennart Hellsing-sällskapet, beskriver författaren som "en fantastiskt inspirerande person" och en "allkonstnär".

– Han har varit så otroligt mångsidig och sysslat med så många olika facetter av barnlitteratur, barns läsning och barnkultur och främjat den på många olika sätt.

"In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig", säger familjen i ett pressmeddelande.

Enligt Lena Kåreland, professor emerita i litteraturvetenskap som skrivit en Hellsing-biografi, var han en författare som var lekfull och lärd i en unik kombination.

– Han har haft en stor betydelse för barnlitteratur och har gett så mycket till både barn och vuxna, säger hon.

Tor Svae, scenograf på bland annat Junibacken, medlem i Lennart Hellsing-sällskapet och nära vän till författaren:

– Han var udda på ett underbart sätt. När vi hade möte en gång inför en utställning bjöd han på äcklig apelsintårta, konjak och kaffe, och så rökte han hela tiden. Det finns inte sådana människor nu för tiden, som är så fria och roliga. Han hade alla egenskaper som jag älskar hos människor.

Lennart Hellsing avled natten till onsdagen i sitt hem i Stockholm.