Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre folkhem än skattesänkningar

Bort med moderaterna och återuppbygg folkhemmet, var budskapet hos riksdagsledamoten Jasenko Omanovic, när han förstamaj-talade i Härnösand inför hundratalet personer.

- Vi säljer inte våra själar för en tusenlapp. Vi vill bygga upp, inte riva ner vårt folkhem, sa Jasenko Omanovic och publiken applåderade.

Stora torget var halvfyllt av folk som kommit för att fira första maj.Temat för årets förstamaj-firande var "Frihet kräver rättvisa". Årets talare pratade dock mest om de orättvisor de anser att borgarna har orsakat.

- Om du är pensionär ska du betala mer skatt, för du är inte produktiv. Är du arbetslös ska du skämmas ordentligt. Och är du utbränd så ska du bara sova ordentligt en helg, ironiserade Jasenko Omanovic över regeringens finansiering av skattesänkningarna.

Jasenko Omanovic anklagade även kommunens borgerliga styre för att omorganisera skolan och skapa oro hos medborgarna och han gav regeringen skulden för de jobb som försvunnit från regionen de senaste åren.

- 200 jobb inom tjänstemannasektorn och 140 jobb i basindustrin har försvunnit härifrån sedan Reinfeldt och Maud Olofsson tog plats i Rosenbad. Härnösand har inga vänner i regeringen. Deras hjärta klappar för Östermalm, Täby och Danderyd, inte för Härnösand - och definitivt inte för Anders Gävfert, sa Jasenko Omanovic.

Även vänsterpartiet talade på torget under gårdagen. Men efter att sossarna avslutat sitt firande, tog de med sig folkmassan och drog till teatern där det bjöds på fika. Kvar stod en handfull vänsterpartister, en back läsk och Lars-Gunnar Hultin.

- Det är inte alltid antalet det hänger på, utan styrkan i argumenten, kommenterade han.


ANNA WIKNER
070-650 77 02