Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellner i huvudroll i genrepet

Annons

Vad passar bättre inför OS än att göra sitt livs bästa klassiska lopp?

Marcus Hellners första pallplats i ett klassiskt världscuplopp kom i rättan tid - i dagens OS-genrep på 15 kilometer.

Ett bra steg mot OS, sade Hellner efter tredjeplatsen i italienska Toblach.

När norrmännen för en gångs skull inte dominerade i klassiskt så passade svenskarna på att imponera.

Marcus Hellner trea bakom ryssen Alexander Legkov och comebackande schweizaren Dario Cologna.

Lars Nelson sjua, Daniel Richardsson nia och Calle Halfvarsson på 19:e plats - en prydlig svensk insats lagom till OS.

Att fristilsspecialisten Hellner skulle bli bäste svensk och för första gången ta sig upp på en klassisk världscup-pall förvånade honom själv mest. Framför allt med tanke på de sura förutsättningarna. Lösa, blöta spår har Hellner aldrig riktigt kunnat hantera i klassiskt. Förrän nu.

Överraskad trea

En jäkla överraskning, sade han. Jag brukar aldrig åka bra i sådant här. I dag är väl undantaget. Jag hade hoppats på en bra genomkörare. Men jag hade väldigt bra skidor, trygga skidor, och kunde gå avslappnat. Och jag tror jag har bra form, det har känts bättre och bättre. Det är himla kul att få åka bra i klassiskt. Det känns stort för mig, för det är något jag har kämpat med väldigt länge.

Hellner kör även morgondagens sprint, den enda gren där han känner någon tveksamhet.

Jag vill få känna på det en gång till, få se hur jag står mig i sprintformen. Jag verkar vara i bra form och det talar mer för att jag kör sprinten i OS. Det är nog inga problem att köra allt i OS. Jag brukar kunna klara av många tävlingar och är jag i bra form vill man utnyttja det så mycket som möjligt.

Kör OS-premiär

Hellner var knappt 18 sekunder från segern i den jämna tävlingen. Den ende av svenskarna som var mer än minuten från täten var Calle Halfvarsson, 1,19 efter som 19:e man.

Kvartetten som tävlade i dag kommer även att köra skiathlon, tremilen med skidbyte, som inleder herrarnas OS-äventyr nästa söndag. Det bekräftade förbundskapten Rikard Grip.

Lars Nelsons genombrottssäsong når högre och högre höjder. Sjundeplatsen var den 28-årige Åsarna-åkarens första topp-tio-placering i världscupen. Han gör mästerskapsdebut som senior i OS och var osäker på formen när han kom direkt från sitt riktiga höghöjdsläger.

15 klassiskt är det jag helst vill köra i OS, deklarerade Nelson.

Mer läsning

Annons