Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgumsbor kritiska mot torvbolaget

I 25 år har Kommunbränsle AB brutit torv på Norrmossaflon i Helgum. Nu är torven slut och området ska återställas. Men markägarna är inte alls nöjda med Kommunbränsles ambitioner för återställning och har överklagat till miljödepartementet.

Vad man framförallt inriktar sig på är att Kommunbränsle inte ska göra någonting för att komma till rätta med igenväxningen i Mosjöns norra del. Om man jämför sjön nu med hur det såg ut för 25 år sedan så är skillnaden väldigt stor.

Den norra delen av Mosjön är i princip igenväxt och ortsborna menar att det har med torvbrytningen att göra. Under brytningen på Norrmossaflon har det nämligen förts sediment via Gröningsån ut i Mosjön som påskyndat igenväxningen.

Det har gjorts undersökningar om miljöpåverkan från Norrmossaflon på Mosjön. Men den är väldigt bristfällig och dömdes för övrigt ut av Sollefteå kommuns egen biolog.

I sin överklagan pekar markägarna också på ett formellt fel. Kommunbränsle har haft ett så kallat samrådsmöte med markägarna där återställningsåtgärderna diskuterades. Det protokoll som då upprättades skulle skickas ut till alla markägare så att de kunde lämna synpunkter på återställningsarbetet. Men protokollet skickades aldrig ut och markägarna fick aldrig en chans att föra fram sina synpunkter.


Läs mer i fredagens TÅ.JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68