Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgerna en plåga för djuren

Choklad, julmat, glitter och nyårsraketer. Festligt för oss människor, men farligt för våra fyrbenta vänner. Helgerna innebär många risker för djuren.

Annons

Julen är en härlig tid även för hunden. Hela familjen är samlad. Det finns mycket tid för lek och mys. Men även många risker.

Det är inte ovanligt att djur insjuknar för att de ätit något från julbordet, svalt julprydnader eller glitter från granen. Och nu står nyårsafton inför dörren. En av årets stora festkvällar, men en mardröm för många hundägare. Skotträdda hundar blir oroliga och tvingas äta lugnande medicin för att stå ut under nyårsfirandet.

– De flesta hundar är känsliga för ljud. Vissa hundar blir så skrämda att de gömmer sig under en säng eller rymmer när det smäller som värst. Själv hade jag en schäfer som i ren panik försökte gräva sig genom vardagsrumsgolvet, berättar Kicki Östensson.

Jul- och nyårshelgen innebär högtryck på veterinärmottagningarna runt om i landskapet. Patienterna står i kö för att bli undersökta. Vanligaste åkomman är illamående. Julbordet innehåller mycket godsaker, även för hunden. Men allt som är lämpligt att äta för människan är det inte för våra fyrfotade vänner. Choklad, till exempel, kan vara direkt livsfarligt för hundar och katter att stoppa i sig.

Det här känner de flesta djurägarna till. Däremot är det inte lika känt att det finns annat på julbordet som kan vara giftigt för djuren. Lök, vindruvor, russin och vitlök är några exempel, påpekar Kicki Östensson.

– Andra saker som man bör se upp med som djurägare är alla växter vi har hemma under julen. Ofta vill katter tugga på allt grönt som växer i tron att det är kattgräs. Men handlar det om hyacint, julstjärna eller amaryllis kan de bli sjuka, säger hon.

Annons