Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helg om ekumeniskt samarbete i Sidensjö

– När ska Jesus bli bönhörd och de kristna bli till ett?
Den bönen kan sägas vara innehållet i de två dagar som EFS i Sidensjö inbjöd till under rubriken Enhet – ett tecken på Guds kärlek.

Annons

På lördagskvällen hölls ett café där inbjudna gäster berättade om processen i Gottne där ett ekumeniskt arbete ledde till att tre församlingar till slut blev en, Framtidskyrkan. De inbjudna var Alice Lindblad, tidigare pingstförsamlingen, Roger Forsberg, tidigare EFS och Kenneth Lindmark, tidigare kyrkoherde i Anundsjö församling men även med ett förflutet inom EFS. Med i sammanslagningen var också Helgelseförbundet.

Kenneth Lindmark ledde samtalet och en lärdom man kunde dra var att låta allt ta tid. Där fanns frågor som församlingarnas olika kultur och svårare teologiska frågor. Det senare har till exempel lett till att man nu har en dopfunt bredvid en dop grav där det går att välja vilken dop form man föredrar.

Sedan kom problemet med de olika föreningarnas bönhus, vilket man löste genom att annonsera ut alla tre samtidigt. Resultatet blev att ett blev sålt, ett var helt enkelt för litet, ett blev lokal för secondhand affär och EFS bönhus blev säte för alla tre föreningarna.

Allt genom samtal och åter samtal samt bön.

På söndagen fortsatte dagarna med en gudstjänst där Kenneth Lindmark predikade. Dessutom medverkade en kör, Tillsammanskören, bildad för detta enda tillfälle och som bara hade en övning bakom sig.

Därefter fortsatte diskussionen om vilket ekumeniskt samarbete som redan finns i Sidensjö och vilket arbete man kan tänka sig i framtiden. Här handlar det ju inte om att slå ihop föreningarna till en utan att hitta former för samarbete mellan Svenska kyrkan, EFS och Betania.

Åsa Ericson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel