Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena kan bli Mästerkock "Sätt dig inte på mig Morberg"

I onsdagens avsnitt av Sveriges Mästerkock i TV4 fick tittarna se Helena Appelqvist, som är uppvuxen i Höga kusten men nu bor i Östersund, ta sig vidare till final. Hur det går för henne kan man följa under finalprogrammen som sänds på TV 4 varje onsdag 20.00 fram till 13 april.

Doften av nybakt bröd slår emot oss när vi öppnar dörren till huset i Odensala, Östersund. Helena Appelqvist är redan i full gång med att förbereda familjens middag. På menyn står pulled pork, fläskkarré som långkokas i ugnen för att bli riktigt saftigt och mört. Till det serverar hon hembakt tortillabröd, olika grönsaker, ost och såser.

– Det är faktiskt superenkelt att baka sitt eget tortillabröd och det blir mycket godare än det som finns att köpa i butiken, säger hon ivrigt.

I fjol sökte omkring 2000 amatörkockar till Sveriges Mästerkock. Efter gårdagens avsnitt, då deltagarna fick i uppdrag att laga en valfri fläskrätt, är det 12 tävlande kvar. En av dem är Helena Appelqvist.

– Jättekul, men helt osannolikt! Med så många otroligt duktiga människor trodde jag inte att jag hade så stor chans.

– I början, när vi alla träffades i Gävle, tänkte jag att många av de andra kockarna verkade så mentalt förberedda. De pratade svåra begrepp och uttryck. Sådant kan inte jag, jag bara gör.

"Jennifers hundmöte med Amy Diamond"

Helena Appelqvist växte upp i byn Folkja i Noraström. Familjen levde i samklang med naturen och årstiderna. De fiskade, jagade, plockade svamp och bär, råvaror som de sedan tillagade. Än i dag är det naturligt för Helena att själv stå för hela produktionskedjan i matlagningen. Odling är ett av hennes största intressen.

– Jag är bara intresserad av sådant som går att äta. Odlar jag blommor så är det för att de går att använda i matlagningen, säger Helena, som beskriver sig själv som en positiv humanist som ser möjligheter i det mesta och som alltid levt efter devisen "kan själv". Men Sveriges Mästerkock har också fått henne att upptäcka nya sidor hos sig själv.

– Jag trodde nog att jag var mer Individualist än vad jag faktiskt är. Känslan att vara själv på toppen, eller i botten, är ganska trist. Jag tror på delad glädje och förlust. Vi i programmet är ett härligt gäng, jag har fått så många nya vänner.

Men den blomstrande vänskapen till trots. Sveriges Mästerkock är en tävling och nu hårdnar klimatet. Från och med nästa onsdag kämpar amatörkockarna i Mästerkocksköket i Stockholm, men Helena får naturligtvis inte avslöja hur det går. En sak vet hon i alla fall säkert: hon vill fortsätta att jobba med mat.

Nu har hon också sjösatt sin blogg "Helena helt enkelt" där hon delar med sig av sina egna minnen från programmet, recept och tankar kring matlagning. Nästa steg blir att starta egna företaget "Hemma hos dig" där hon tänker hyra ut sig själv som kock till företag och privatpersoner.

– Prisbilden kommer att se olika ut. Det handlar om exklusiva, situationsanpassade middagsbjudningar. Jag gillar ju att träffa folk så jag vill gärna stå hemma hos människor och laga mat på plats. Jag börjar i liten skala och sedan får vi se vad som händer. Även om det där med att ta det lugnt kanske inte är min starkaste sida, säger hon och skrattar.

Redan nu kan turister, genom JHT, boka in ett middagsbesök hemma hos henne och hennes familj.

– Senast i måndags var det tre finnar på besök. Vi bjöd dem först på små "snittar", hårdbröd med västerbottenost och inlagd stekt strömming. Sedan blev det portergryta med ugnsbakade rotsaker och smör- och vitlöksslungade haricoverts med sidfläsk. Till efterrätt messmörspannacotta med lingon och rosmarin och ...

Ja, ni ser Helena Appelqvist skulle kunna prata mat hur länge som helst.