Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Jonsson får bragdguldet

Annons

Skidskytten Helena Jonsson får Svenska Dagbladets bragdguld 2009. Världscupsegraren Jonsson vann guld och tog brons samt stafettsilver i VM.

Jonsson får priset för sitt VM-guld i jaktstart och motiveringen lyder "med iskall precision i ett exceptionellt svårt läge".

25-åringen åkte även från VM i Sydkorea med ett silver i mixedstafett och brons i masstart. Till detta kan läggas totalsegern i världscupen den senaste säsongen.

Jag har varit nervös i dag, mest inför Bragdguldet, säger Jonsson på telefon från Östersund.

Hon berättar om det avgörande skyttet i VM-jaktstarten då hon och tyskan Kati Wilhelm kom samtidigt in på skjutvallen på den avgörande skjutningen.

Jag såg inte att Kati Wilhelm bommade, det var tur det, annars hade nog jag också bommat.

Svenska Dagbladets sportchef Ola Billger, som sitter i juryn, berättar för TT om hur juryn resonerat sig fram till årets pristagare:

Vi hade ganska många kandidater och långa diskussioner men till slut kom vi fram till att Helena utfört den största enskilda bragden på det sätt som hon vann, säger Billger.