Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helen fick rätt mot Försäkringskassan

Socialstyrelsen backar upp henne. Även Försäkringskassans expert på riksnivå ger henne rätt.

Efter många års kamp får Helen Johansson i Sollefteå äntligen sin kroniska trötthet godkänd som sjukdom och därmed sjukersättning.

- Hade jag inte fått rätt nu hade jag nog klappat ihop, förklarar Helen Johansson som lidit av sina besvär i åtta år och de senaste tretton månaderna inte fått några pengar alls från Försäkringskassan.

- Man kan inte leva på släkt och vänner hela livet. Nu har vi åtminstone till mat för dagen, säger hennes sambo Sven-Åke som själv är arbetslös och lider av hjärtsvikt.

Det som vänder bladet totalt är en dom i länsrätten. Helen Johansson överklagade när Försäkringskassan sa nej till fortsatt sjukersättning och domstolen går nu på hennes linje.

Men det har krävt en hel del jobb från ombudet som är Gertie Gladnikoff i Riksföreningen för ME-patienter i Västernorrland. ME står för myalgisk encefalomyelit, eller kroniskt trötthetssyndrom som det kallas mer begripligt.

Gertie Gladnikoff har i snårskogen av Försäkringskassans lokala och hemsnickrade bedömningar byggt under med argument och intyg från Försäkringskassans egen expert inom området sjukförmåner och från Socialstyrelsen.

Gertie Gladnikoff ser domen som principiellt viktig.

- Åtminstone är detta första domen som vi i patientföreningen känner till av det här slaget. Helen är ett pilotfall. För andra som vänder sig till oss kommer jag att hänvisa till den här domen, säger hon.

Helen Johansson är glad om hon kan bana väg för andra.

- Men utan Gertie hade det inte gått. Utan hjälp orkar man inte överklaga, säger hon.


Läs mer i onsdagens TÅ.KLAS LEFFLER
070-555 20 14