Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heldag på Trysunda för villaägare

Trysunda har utsetts till Sveriges vackraste ö och det finns mycket fog för den utmärkelsen. Det kommersiella har fått mycket litet utrymme. I stället hittar besökare på ön ett genuint fiskeläge med anor från 1500-talet, fantastisk natur och ett intressant fiskarkapell från 1600-talet. Många fina promenadstigar runt ön uppskattas av besökarna.

Annons

Villaägarna i Härnösand arrangerade lördagen den 29 juni en resa till Trysunda. Resan skedde med buss från Härnösand till Köpmanholmen. Därifrån fortsatte resan och med fartyget M/S Ulvön till Trysunda. Reseledare var Uno Gradin. Drygt 40 deltog i den uppskattade resan.

Vi vandrade först till Storviken där det finns ett mycket vackert klapperstensfält med klotrunda stenar i olika färger som slipats av havet under årtusenden.

En klippa vid Storviken minner om fiskeepoken på Trysunda. Den kallas ”vänthällan” beroende på att fiskarfruarna vid storm och oväder tog sig hit för att spana efter sina män som var ute på havet för att bärga sina nät.

Efter kaffe och mackor och beundrande blickar ut mot den vackra naturupplevelsen vidtog en skogspromenad till Björnviken. Där finns det vindskydd och grillplats samt sandstrand med badmöjlighet.

Efter en rast fortsatte vandringen till den underbart vackra Näckrosdammen, Trysunda kyrkogård och fiskekapellet.

Beträffande kyrkogården löste Trysundaborna problemen med ett ta hand om de som avlidit på ett speciellt sätt. Prästen från fastlandet kom till Trysunda ofta bara en enda gång under året. De döda måste därför som regel begravas utan kyrklig förrättning med de sedvanliga tre skovlarna jord på kistlocket. Detta löstes genom att man grävde ned ett rör från marken ovanför som mynnade ovanför kistan. Prästen kunde då genomföra begravningsritualen och skicka ned de tre skovlarna jord till kistan och därmed tillförsäkra den avlidne om ett utlovat evigt liv vid uppståndelsen.

Det vackra vita och väl underhållna kapellet byggdes av Gävlefiskare under 1600-talet. Väggarna i kapellet är prydda med bibliska målningar som skapats av en sjöman vid namn Olof Gåhlin.

Målningarna utfördes 1711 då Trysunda utnyttjades som flottbas av Karl XII. Gåhlin var sannolikt båtsman ombord i ett av fartygen och han påstås ha smyckat kapellet under vistelsen i hamnen.

Motiven är hämtade ur både gamla och nya testamentet. På västra gavelväggen skildras S:t Görans kamp mot draken och räddningen av den fagra prinsessan.

Under 1800-talet spändes väv över väggarna för att dölja målningarna. Dessa ansågs distrahera besökarna som man tyckte borde koncentrera sig på att lyssna på prästens ord och inte titta på väggmålningar. Att lyssna på prästen kunde dock inte ha varit så underhållande för de flesta. Alla förrättningar var nämligen på latin.

1933 hände det positiva med kapellet. Då kom nämligen prins Wilhelm och fru Ingeborg Hedberg på besök till Trysunda. De fann att kapellet var i bedrövligt skick och igångsatte en omfattande renovering. En åtgärd var också att ta bort väven som klistrats över väggmålningarna och återställa dessa med hjälp av en konservator från Stockholm.

Sedan renoveringen slutförts skedde en stor återinvigning av kapellet. Närvarande var både biskopen, landshövdingen samt många anhöriga till fiskarfamiljerna på Trysunda. Mycket folk från fastlandet mötte också upp. Totalt deltog omkring 2000 personer i denna festlighet.

Före Villaägarnas återfärd mot fastlandet intogs en läcker buffé vid butiken på Trysunda. Peter Fözö och hans medhjälpare hade dukat upp mycket av havets läckerheter som smakade alldeles utmärkt efter vandringen runt ön.

Uno Gradin Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel