Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela världen på krigsstigen

För nionde året i rad arrangeras airsoft-spelet Berget Events.

Totalt lockar det 1 600 personer från hela världen.

Solen står ensam på den klarblå himlen.

Trots hettan går alla runt i tjocka kängor i fältlägret på centrala Härnön.

Om ett par timmar är det anfall mot de ryska styrkorna. Uppdraget är att lokalisera den kraschade satelliten som, enligt spelets berättelse, bär på ett topphemligt laservapen.

Men just nu är det lugnt.

På en kulle bortanför militärtälten träffar vi Benjamin Borseth och Robin McKerron från Skottland. Det är deras första gång på Berget Events, och som hängivna airsoft-spelare har de höga förväntningar.

– Det blir inte större än såhär, säger Robin. Vi har spelat i fem-sex år och länge sett fram emot att komma hit. Berget lär vara det bäst organiserade airsoft-spelet som finns.

I år deltar närmre 1 600 personer från hela världen. En del har flugit upp från Nya Zeeland. Andra har kört från södra Europa – i vissa fall med biltrailer för att få med sig egna stridsfordon.

– Gillar man vapen är det här det perfekta stället, säger Benjamin. Sedan älskar jag känslan av fokus man får. I vardagslivet ska man hålla reda på hundratals saker, men i airsoft har man bara en – hitta fienden och skjuta honom.

Benjamin fastnade för äventyr som tonåring efter att som barn ha läst William Earl Johns böcker om äventyraren Biggles. Sedan dess har han velat bli militär.

– Jag gillar känslan av att leda människor och försöka vara en så bra förebild som möjligt, säger han.

Robin följde under tonåren ofta med sin far som var intresserad av att återskapa kända krigsscener.

– Men efter ett tag tröttnade jag, säger han. Det var för mycket historia och för lite action. Jag testade rollspel i stället och tyckte det var kul, men det var när jag upptäckte airsoft som allt föll på plats.

Att deras hobby ofta blir ifrågasatt och rent av förlöjligat av personer utanför verksamheten känner både Benjamin och Robin igen.

– Många tror att vi är ett gäng vapengalningar som bara söker en ursäkt att få rikta ett vapen mot människor, säger Robin. Men det stämmer inte. För de flesta av oss är det här en hobby.

Anna-Carin Löfgren som jobbar med Berget Events instämmer.

– Visst finns det personer som är olämpliga i sådana här sammanhang, men de brukar sorteras bort ganska snabbt. Reglerna är många och tydliga, och kamratskapet har en fostrande effekt.

Hon håller med om att airsoft är ett spel, men säger att det inte längre än någon tävling.

– Tävlingsmomenten ströks eftersom det mest driver fram folks dåliga sidor. I stället delar vi ut priser för särskilda insatser.

Benjamin och Robin är överens om att det som skulle få dem att sluta med airsoft vore om reglerna stramades åt och gjorde upplevelsen mindre verklighetstrogen.

Samtidigt berättar Anna-Carin om ett airsoft-spel som hölls i en övergiven rysk stad som blev så verklighetstroget att spelarna mådde dåligt.

Låtsaskriget på Härnön har med andra ord hittat en lagom balans.

– Men i slutändan är vi ett gäng vuxna människor som springer runt i skogen och skjuter mot varandra med låtsasgevär, säger Robin. Det kan man inte ta hur seriöst som helst.