Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Sverige älskar Junseles skorpor

Det började med fyra sorters skorpor som bakades på gamla vårdcentralen.
I dag levererar Emmas Skafferi i Junsele mer än 60 sorters skorpor över hela landet.
– Det är mycket jobb. Men så himla kul, säger Emma Tarberg.

I rummen innanför bageriet står en vagn fullpackad med kartonger. De ska till Kaffeknappen i Sollentuna, Ågrenshuset i Örnsköldsvik, Ett som annat i Gällivare och Handelsgården i Umeå.

80 återförsäljare, spridda över hela landet, vill ha älgskorporna med rökt älgkött och grovsalt, polkaskorpor, dinkelskorpor med getost, blodapelsinskorpor eller skorpor med vit choklad, citron och kardemumma.

Emma Tarberg räknar på fingrarna.

– Ja, vi har mer än 60 sorter i dag. Och det kommer fler. Jag är rastlös, jag vill hela tiden prova något nytt, det är därifrån alla sorter kommer, säger hon och skrattar.

För sju år sedan startade Emma sin lilla skorperia i Junseles gamla vårdcentral. Tillsammans med mamma Kerstin Löfgren bakade hon fyra sorters skorpor i ett gammalt undersökningsrum.

– Det fanns ingen ventilation, fönstren rann av kondens när vi bakade. Och när jag behövde hjälp att lyfta degbunken knackade jag i taket med ett kvastskaft. Då kom Roland ned, minns hon.

Under det första året bakade Emma på nätterna och sålde på dagarna. Det slutade med en anställd och så småningom ytterligare en.

– Efter två år flyttade vi hit, till det gamla postkontoret. Mitt i byn, gott om plats, bra ventilation. Här trivs vi!

Skorpsorterna blev fler och fler och i den lilla butiken trängdes även andra delikatesser på hyllorna – ost, marmelad, lakrits, oljor. Men ödet hade annat i beredskap.

– Först bröt jag benet. Sedan brann det i bageriet. Och sedan fick jag cancerdiagnosen.

Tarmcancern blev ett rejält avbräck. Emma opererades en vecka efter beskedet, men cellgiftsbehandlingen tog på krafterna och ännu ett par operationer måste göras. Men Emma släppte inte taget.

– De bäddade åt mig här på golvet i bageriet. Sedan låg jag här och pekade, och berättade vad som skulle göras, skrattar hon.

– Allt har ju gått bra. Men jag hade aldrig klarat det utan min familj och min personal, de är världens bästa.

Personlig kontakt, rena råvaror och hantverksmässig bakning är tre av Emmas ledstjärnor.

– Vi är stolta över våra produkter. Skorporna har ett värde och det ska man betala för, säger Emma.

Själv har hon följt sin dröm och hittat en egen nisch i sin norrländska by. En skorperia – som helt enkelt ger mersmak.