Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Norrland skrattar

Så har det då slagits fast: Sundsvall är Norrlands huvudstad.

Med hjälp av en undersökning för ungefär en halv miljon kronor – en undersökning där främst Sundsvallsbor frågades ut – har nu de styrande i Sundsvall "kött på benen" (jo, marknadsföraren Camilla Nilzén uttrycker sig så i en intervju i Dagbladet) och kan säga att staden är Norrlands huvudstad.

Ska man skratta eller gråta?

Vi väljer nog den lite mer positiva linjen.

När Sundsvall 2007 utnämnde sig till Norrlands huvudstad var det en briljant PR-kupp signerad ångermanlänningen Jerker Sjödin. Genom att kalla sig Norrlands huvudstad visade Sundsvall upp en lite kaxigare sida, fick rätt mycket uppmärksamhet och skapade en slogan som var betydligt roligare och piggare än många andra kommuners.

Men de styrande i Sundsvall blev rädda och backade när folk ifrågasatte reklamkampanjen. Därför tillsatte man en utredning som nu kommit fram till att man nog ändå är Norrlands huvudstad.

En kommun som hittar på en rolig slogan är lite framåt.

En kommun som måste spendera en halv miljon av skattebetalarnas pengar för att ta reda på om man är eller inte är en reklamjingel, den kommunen lider av synnerligt dålig självförtroende.

Alla som följt regiondiskussionerna vet dock att politikerna i Sundsvall lider av just det. I kombination med grav Umeåfobi, som yttrar sig i att man inte vill vara med i något sammanhang där Umeå också är med, är det inte så konstigt att diskussionerna om en stor Norrlandsregion gått i stå.

Men nu när Sundsvallspolitikerna fått det "bevisat" att man är huvudstaden i Norrland kanske självförtroendet växer och man vågar göra Umeå och resten av Norrland sällskap i en nordlig regionkommun? När Sundsvallspolitikerna upptäcker att det mesta i och kring Umeå är lite större och lite mer dynamiskt kan de ju alltid titta i undersökningen och söka tröst.

En halv miljon kronor är mycket för en snuttefilt, men om det gör att en stor och sammanhållen Norrlandsregion blir verklighet, då är det väl spenderade pengar.

Anders Rönmark