Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hej då landstinget – hej Region Västernorrland

Den 1 januari 2017 inträffade en historisk förändring i vårt län. Det regionala utvecklingsansvaret flyttades då från länsstyrelsen till landstinget och vi bildade formellt en region. Nu fullföljer vi arbetet med regionbildningen genom att den 1 februari byta namn till Region Västernorrland.

Genom att bilda en region flyttades rätten att besluta i viktiga utvecklingsfrågor från staten till en folkvald organisation, landstinget. Det regionala utvecklingsansvaret demokratiserades därmed även i vårt län.

För Plus-kunder: Här är namnbytet som kostade sex miljoner: "Den blå färgen är betydligt blåare"

Landstinget ansvarar sedan länge för hälso- och sjukvård, tandvård, folkbildning, kollektivtrafik och kultur. Från och med 1 januari 2017 har vi också ansvaret för att leda genomförandet av den regionala tillväxtpolitiken i Västernorrland. Ett arbete som sker i nära samverkan med bland andra länets kommuner, länsstyrelsen, Mittuniversitetet, näringslivet och civilsamhället. Under 2018 kommer vi tillsammans att definiera målbilden för det regionala utvecklingsarbetet inom ramen för vårt intensiva arbete med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi för länet.

Förutom den formella regionbildningen är det viktigt med ett gemensamt varumärke och en gemensam identitet som tydliggör landstingets utökade ansvar och uppdrag. Namnbytet till Region Västernorrland blir därför starten på ett långsiktigt varumärkesarbete under nytt namn. Vi har här en lång och viktig resa framför oss med att både kostnadseffektivt utveckla verksamheten och samtidigt stärka förtroendet för vårt arbete.

Att byta namn på en så stor organisation kräver självklart en del arbete och kostar pengar. Skyltar ska bytas ut och IT-system ska uppdateras. Vi får nya webb- och e-postadresser. Våra kallelser, fakturor, kuvert och annat kommunikationsmaterial ska anpassas med vår nya logotyp.

Att genomföra ett namnbyte i det rådande ekonomiska läget som landstinget befinner sig i kan självklart ifrågasättas. Samtliga 17 landsting som hittills tagit över det statliga regionala utvecklingsansvaret har alla valt att byta namn till region. Vi bör heta det vi faktiskt numera är; en region.

Namnbytet har en total projektbudget på knappt sex miljoner kronor fördelat över tre år.

Regionfullmäktige har betonat vikten av att namnbytet sker så kostnadseffektivt som möjligt. Det mesta av arbetet genomförs därför av medarbetare inom berörda verksamheter. Exempelvis har den nya reviderade logotypen och den nya grafiska profilen tagits fram av medarbetare vid kommunikationsavdelningen, helt utan inblandning av externa konsulter.

För Plus-kunder:  Landstinget byter namn – beslutade om att bli region: "Det är viktigt för tydlighetens skull"

Namnbytet har en total projektbudget på knappt sex miljoner kronor fördelat över tre år. Genom att våra medarbetare jobbar smart och kostnadseffektivt tyder allt i dag på att kostnaderna för namnbytet blir betydligt lägre än budgeterat.

Landstinget Västernorrland består av cirka 7 000 engagerade medarbetare som varje dag tillsammans jobbar för liv, hälsa och hållbar utveckling i vårt län. Alla medarbetare är en förutsättning för en fungerande verksamhet och för att vårt övergripande mål med att bygga ett län i utveckling och tillväxt ska kunna nås.

Nu fortsätter vårt viktiga gemensamma arbete under nytt namn. Därför säger vi hej då till landstinget och hej till Region Västernorrland.

Den politiska referensgruppen för namnbytet

Erik Lövgren (S)

Jan-Olov Häggström (S)

Per Wahlberg (M)

Jonny Lundin (C)

 

Läs också: Miljonerna för namnbytet borde gå till patienter eller personal i stället

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel