Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heidi Andersson: "Nötandet är min hemlighet"

I 20 år har Heidi Andersson haft osannolik framgång i den något udda sporten armbrytning. Nu riktar den elvafaldiga världsmästaren sin kraft åt ett annat håll: klimatet.

Som tolvåring skrev Heidi Andersson sina två mål med vuxenlivet på ett pappersark: armbrytarproffs och Greenpeaceaktivist. Med sina elva VM-guld och många segrar i svenska, nordiska och europeiska mästerskap har hon vida överträffat drömmen och blivit en av världens bästa armbryterskor.

– Jag är en positiv person vars livskriser sällan varar längre än tio minuter. Sedan klurar jag ut en lösning och går vidare. Jag är målmedveten och har hur mycket energi som helst så jag kan ibland behöva hjälp med att kanalisera energin åt rätt håll.

– Men det finns ingen knapp att trycka på för att hux flux bli världsmästare. Det tar tid. Jag har brutit arm i 20 år, nött och nött i all evighet. Nötandet är min hemlighet, säger hon och skrattar så det ekar i telefonen från Storuman, blott en mil bort från uppväxtbyn Ensamheten i Västerbotten.

Från början var det ingen som betraktade henne som ett världsmästarämne. Hon var elva år och hela familjen såg något fascinerande på tv, ett reportage om ett svenskt mästerskap i armbrytning.

– Pappa blev eld och lågor. Han var skogsarbetare och älskade att mäta sig med kompisarna och bryta arm. Men han visste inte att det fanns en sådan sport. Så han och kompisarna åkte till Eskilstuna och tävlade.

Livet därefter var sig inte likt. Entusiasmen spreds i familjekretsen med fadern som en villig läromästare. Som fjortonåring vann Heidi sin första match.

– Det var roligt! Under en armbrytning är det enormt fokus och en otrolig adrenalinkick. Jag gillar enkelheten, det är något uråldrigt och gediget med principen starkast vinner. Varken kön eller ålder spelar roll. Det enda du behöver är en arm!

Som 20-åring ställdes hon inför sitt livs antagligen mest avgörande val. Skulle hon fortsätta plugga idrottspedagogprogrammet, arbeta vidare som projektansvarig i ett ungdomsprojekt vid Storumans kommun eller ägna sig helt åt armbrytning.

Hon valde att förverkliga barndomsdrömmen.

– Än i dag minns jag det bubblande ruset i kroppen under bussfärden till Storuman. Beslutet kändes så rätt. I livet är det viktigt att man gör sina egna val, annars är det lätt hänt att man kan styras av omgivningen.

Ända sedan dess har hon försörjt sig på sitt personliga varumärke samtidigt som hon har tävlat världen över och vunnit mästerskap efter mästerskap, senast i Litauen 2014. Med första drömmen förverkligad riktar hon blicken mot sin andra barndomsdröm, att bli en riktig planetskötare. Hon har utsetts till Västerbottens klimatambassadör och ämnar leva som hon lär.

– Till 2025 ska jag bli fossilfri på alla nivåer: Bilen, Biffen (maten), Bostaden, Begären (konsumtion), och Börsen (investeringar och det egna företaget). Jag har alltid velat förändra världen, säger Heidi Andersson.

Eyal Sharon Krafft/TT

■■ Fyller du år och vill att vi skriver om dig – fyll i det här formuläret .