Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heavys egokalender 2015 - Lucka 3: Trevligt folk i Borlänge, en av årets bästa


Se även:


Lucka 1 - när jag lekte Volvo-raggare med turisterLucka 2 - en jäkla massa Kiss


Det här är min ego-julkalender där jag lyfter fram det jag minns mest från 2015, i mitt jobb som nöjesmurvel på Dala-Demokraten. Det kan vara en text, ett TV-klipp eller en bild.
I dagens lucka hittar vi Trevligt folk, ni vet Borlänge-filmen. Här är en intervju med gänget bakom filmen, och här under återpublicerar jag min recension.

Håll koll på nöjeslivet: Följ Dala-Demokraten Nöje på Facebook

Det här var något av det roligaste på hela året. Dels var det skitkul att det hände nåt sånt här i Borlänge, och dels var filmen svinbra.

Dessutom var det kul på den där festen på Engelska puben som Filip & Fredrik pratar om i intervjun.

Här är recensionen som jag skrev i januari efter att ha sett premiären:

"Scenen när Patrik Andersson, initiativtagare till det somaliska bandylandslaget, ska göra ett sponsoravtal med Billy Tang på Engelska puben i Borlänge är bland det roligaste jag sett i en svensk film.

Billy Tang är en stjärna i "Trevligt folk". Likaså initiativtagaren Patrik Andersson som åker genom biltvätt för att koppla av och färgar håret rosa i Ryssland samtidigt som han försöker förklara för frisörskan att hans fru brukar färga hans hår hemma; "sometimes we do it on the balcony, sometimes we do it in the bathroom".

Det finns många humoristiska inslag i dokumentären om hur det somaliska bandylandslaget i Borlänge lyckas ta sig ända till VM i Sibirien. Samtidigt tar den så klart tar upp ett inte så humoristiskt ämne; integration och rasism. Men Filip, Fredrik och de övriga har lyckats blanda allvaret, humorn och värmen på ett ypperligt sätt.

Det är svårt att inte få tårar i ögonen till exempel när en av spelarna i det somaliska bandylaget ringer hem till sin mamma i Somalia, som han inte sett på många år, och berättar att han ska börja spela bandy. Mamman har ingen aning vad bandy är, han försöker förklara att man åker runt på en is med skridskor och slår på en boll. "Varför gör man det?" undrar mamman.

Det är kärlek, sorg, humor och alla känslorna på en och samma gång.

Filmen klipper mellan att somalier i laget bjuder på fasansfulla berättelser om hur kriget och katastrof drabbat dem, och borlängebor som tycker det får vara nog nu, att det har kommit för många invandrare hit. Filmen visar motsättningar, tar upp problem, men är främst en glädjefilm, en film man blir varm av.

Kanske påverkas jag som borlängebo, det är ju extra kul att se filmer från "hemma" liksom, men den här skapelsen ska ha toppbetyg rakt av. Gå och se."

SE ÄVEN: Vimmelbilder från galapremiären i Borlänge