Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HD prövar dom som oroar poliser

Poliser och åklagare som arbetar med att bekämpa grov kriminalitet oroas av en hovrättsdom där en narkotikasmugglare fick behålla sin lyxbil. Nu ska Högsta domstolen (HD) pröva fallet.

Står domen fast riskerar den nya lagen som tillåter myndigheter att lägga beslag på kriminellas egendom att bli urvattnad. Lagen ses som en grundbult i polisens och åklagarnas nya strategi att jaga kriminellas pengar, skriver Svenska Dagbladet.

Fallet som HD ska pröva har anknytning till den så kallade Naserligan och gällde tung narkotika som smugglats in till Sverige. Huvudmannen dömdes till tolv och ett halvt års fängelse i både Göteborgs tingsrätt och hovrätten för västra Sverige.

Tingsrätten beslutade även att en beslagtagen bil skulle beläggas med kvarstad och utmätas av kronofogden. Allt enligt lagen om utvidgat förverkade, som kan användas när den åtalade dömts för ett brott med minst sex år i straffskalan, exempelvis grovt narkotikabrott.

Enligt lagen ska en åklagare inte behöva bevisa att vinningen, pengarna eller egendomen kommer från ett visst brott.

Men trots det bestämde hovrätten att mannen skulle få behålla sitt fordon. I rätten förklarade han att han köpt bilen för svarta inkomster som han fått genom att importera bilar illegalt, en förklaring som hovrätten godtog.