Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HD-nej till ny prövning för dödsdömd

Annons

USA:s högsta domstol underkände på tisdagen ett beslut av en appellationsdomstol 2008 att bevilja den dödsdömde Mumia Abu-Jamal, fälld för polismord, en ny rättslig prövning. Fallet sändes tillbaka till appellationsdomstolen i Philadelphia för ny behandling.

55-årige Mumia Abu-Jamal, journalist och människorättsförkämpe, är en av USA:s mest kända fångar och var i sin ungdom aktiv i den militanta rörelsen Svarta pantrarna. 1982 dömdes han till döden för mord på en vit polis föregående år. Abu-Jamal har alltid hävdat att han är oskyldig, och hans fall har väckt bred uppmärksamhet. Under tiden i dödscellen har han också bland annat skrivit en bok som nått ut vida i världen.

Hans avrättning har skjutits upp flera gånger, och i mars 2008 beslöt en federal appellationsdomstol att Abu-Jamal genom brister i den första rättegången hade rätt till en ny prövning. Samtidigt kvarstod den fällande domen för polismordet. Appellationsdomstolens beslut skulle med automatik omvandla dödsdomen till livstids fängelse.

Men tisdagens HD-utslag betyder att det tidigare beslutet nu undanröjts. HD hänvisar till ett liknande rättsfall i delstaten Ohio, där en nynazist fällts för mord på tre personer och dömts till döden.