Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HD-nej till ny prövning för dödsdömd

USA:s högsta domstol underkände på tisdagen ett beslut av en appellationsdomstol 2008 att bevilja den dödsdömde Mumia Abu-Jamal, fälld för polismord, en ny rättslig prövning. Fallet sändes tillbaka till appellationsdomstolen i Philadelphia för ny behandling.

55-årige Mumia Abu-Jamal, journalist och människorättsförkämpe, är en av USA:s mest kända fångar och var i sin ungdom aktiv i den militanta rörelsen Svarta pantrarna. 1982 dömdes han till döden för mord på en vit polis föregående år. Abu-Jamal har alltid hävdat att han är oskyldig, och hans fall har väckt bred uppmärksamhet. Under tiden i dödscellen har han också bland annat skrivit en bok som nått ut vida i världen.

Hans avrättning har skjutits upp flera gånger, och i mars 2008 beslöt en federal appellationsdomstol att Abu-Jamal genom brister i den första rättegången hade rätt till en ny prövning. Samtidigt kvarstod den fällande domen för polismordet. Appellationsdomstolens beslut skulle med automatik omvandla dödsdomen till livstids fängelse.

Men tisdagens HD-utslag betyder att det tidigare beslutet nu undanröjts. HD hänvisar till ett liknande rättsfall i delstaten Ohio, där en nynazist fällts för mord på tre personer och dömts till döden.