Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hbt-livet runt 30 i ny omtalad serie

Annons

Redan i första scenen åkte kläderna av.

Gaydramat "Looking" blev mer än bara färgglada drinkar och killsnack.

Jag satt med en tubsocka mellan benen och undrade vad jag gett mig in på, säger skådespelaren Murray Bartlett till TT.

Med en strawberry daiquiri i ena handen och en mikrofon i den andra äntrar Murray Bartlett karaokescenen på gaybaren The Stud i San Francisco. Introt till Foreigners klassiska rockballad "I want to know what love is" rullar i högtalarna.

De berusade vännerna längst fram - den ena klädd som någon slags trafikpolis och den andra som kypare i bara fluga och revärbyxor - busvisslar och vevar med armarna.

Det hela hade kunnat vara en scen ur HBO:s nya dramakomedi "Looking". Den i USA mycket omtalade serien börjar måndagen den 20 januari i HBO Nordic och C More i Sverige.

Nära vänner på riktigt

Det är bara ytterligare en ledig kväll för tv-seriens skådespelare.

Det hade aldrig funkat om vi inte blev nära vänner på riktigt. Kärleken vi har till varandra, den verkliga kemin som finns mellan oss, syns i serien. Vi kom till stan tio dagar innan inspelningen och redan första kvällen gick vi ut. Vi hade picknick i parken och gick på karaokekväll med maskeradtema. Vi festade hela natten och blev fullständigt fucked up. Det var fint att en liknande dag skrevs in i manuset efter att vi hade varit ute, säger skådespelaren Frankie J Alvarez och skrattar.

Livspusslet

Tv-serien kretsar kring fyra homosexuella män i San Francisco och deras kamp för att få ordning på livet kring 30. En generationsskildring som utspelar sig i kaoset av jobb, relationer och tillfälliga sexuella möten i den lokala parken.

Allt de kämpar med i livet är universella problem. Så som kärlek, karriär, ensamhet och vänskap. Ingen säger "hur ska jag kunna betala hyran? Jag är sååå gay!". Att vara gay är en omständighet tillsammans med många andra omständigheter i deras liv, säger Jonathan Groff

Att ha sex i ett buskage är en lika stor del av gayliv som att gifta sig och skaffa barn, tycker han.

Inget är rätt och inget är fel. Alla livsstilar är värda lika mycket, fortsätter skådespelaren.

Explicita sexscener

Just sexscenerna är explicita. För skådespelarensemblen var det en utmaning.

Vi fick skriva en nakenklausul i kontraktet, då förstod jag att det skulle bli grafiskt. Första tagningen är antingen väldigt explosiv eller väldigt obekväm. Man sitter där med en tubsocka mellan benen och undrar vad man gett sig in på. Men ganska snart är man inne i det. Det var en fullständig kärleksfest att spela in den här serien, säger Murray Bartlett, biter på långfingret och rullar med ögonen.

TT: Vad skiljer "Looking" från andra gayskildringar?

Det finns en råhet. Man försöker inte försköna deras liv, säger Frankie J. Alvarez. Den saknar både sanering och glorifiering. Kommer alla gilla serien? Nej. Jag märker redan nu att folk blir upprörda av trailern. Men chilla, y'all. Det är 2014. Vi kommer inte tona ner gayheten. Redo eller inte, här kommer vi.

För Jonathan Groff finns det ett tydligt mål med serien.

När jag gick i åttan och inte hade kommit ut ur garderoben hjälptes jag av att det fanns en massa fiktiva gaykaraktärer. Så om den här tv-serien kan hjälpa någon ung kille någonstans i världen är jag så nöjd.

Mer läsning

Annons