Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häxprocesserna fängslade amerikaner

Torsåker fick storbesök i torsdags förmiddag. Amerikanska studenter från Augustus state university, gäster hos Mittuniversitetet, gick Torsåkers berömda historiska häxvandring.

- Studenterna hade själv bett om att få lära sig mer om häxprocesser och ville gå vandringen, berättar Tomas Berglund, prefekt på Mittuniversitetets institution för humaniora.

Institutionen anordnade vandringen, som bara var en liten del av amerikanernas korta Sverigebesök. Under en veckas tid har ett 40-tal lärare och studenter gästat Härnösand.

- Det hela är en del av universitetets internationaliseringsarbete där vi knyter kontakter med olika lärare i olika skolor, främst i Europa men även ifrån USA, säger Hedda Friberg Harnesk, internationaliseringsansvarig vid institutionen för humaniora.

Under veckan har gästerna bland annat besökt olika skolor i Härnösand kommun. De amerikanska lärarna fick där hålla kort undervisning för de svenska eleverna. Den sista besöksdagen torsdag tillbringades till största del på länsmuseet och sedan i Torsåker.

Under vandringens gång berättade kunnige Per Sulin om häxprocesser och Göran Nordqvist från Styresholmsspelet återgav Torsåkers kyrkas historia och fördjupade studenternas kunskap ytterligare i de svenska häxprocesserna.


PETTER STJERNSTEDT