Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häxprocesser i musikaliskt skådespel

I samma omgivning som häxprocessen ägde rum, pågår ett musikaliskt skådespel kring händelserna.
På fredag är det urpremiär för Det stora oväsendet på Styresholms medeltidscentrum.

Annons

År 1675 blev 71 personer avrättade i Torsåkers pastorat, Sveriges största dokumenterade massavrättning i fredstid. Det var med stor majoritet kvinnor som blev anklagade för samröre med djävulen.

– Det är en mycket speciell känsla att befinna sig på denna plats där det utspelade sig. Verket blir mer än en historia, säger regissör Elin Smedlund från Vasa, Finland. Hon beskriver en ensemble som lever tätt inpå varandra under förberedelserna, som nästan blir ett med sina karaktärer och den svåra tid de gestaltar.

Med tidstypiska kläder och enkel scenografi sjunger och talar pjäsens Anna i Hammar till publiken. Hon är förälskad i Erik och får sin kärlek besvarad. Men då hon inte anses fin nog, anklagas hon för att ha förhäxat honom.

Anna i Hammar är bara en av karaktärerna som baserar sig på verkliga personer.

– Vissa repliker har vi ordagrant citerat från rannsakningsprotokollet, säger Ellinor Berglund, en av manusförfattarna.

Hon är släkt i rakt nedstigande led med Laurentius Hornaeus, den nitiska och drivande prästen i bygdens häxprocesser.

– Vi har kämpat hårt med pastor Hornaeus, diskuterat och försökt få en förklaring, säger Jenni Åström, den andra manusförfattaren.

I sin strävan efter förståelse finner de en kombination av nödår, krig och fattigdom. I Europa brinner häxor på bål. Här hemma var pastorn under stor press från byborna. Han var ung och stod ensam, resonerar de.

Sällskapet hoppas att publiken reflekterar över vår nutid, om vad rädslor gör med en och om vi inte är varsamma kan rykten bli till "sanningar".