Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häxprocesseer och folktro blir studiecirkel

De ruskiga häxprocesserna under 1600- talet och den då så dominerande folktron blir ett ämne för en kommande studiecirkel inom Riksförbundet HjärtLung i Härnösand. Det bestämdes i samband med föreningens årsmöte på tisdagen. Hundratals oskyldiga kvinnor an klagades för häxeri, dömdes och avrättades genom halshuggning och blev brända på bål.

Ämnet är aktuellt i Härnösand bland annat genom kommunens beslut att i budgeten för 2022 anslå en halv miljon kronor till ett minnesmärke om häxprocesserna. Var minnesmärket ska placeras och utformningen är ännu inte klart.

Intresset för studiecirkeln är stort. Redan vid årsmötet anmäldes sex medlemmar som deltagare.

I styrelsen blev det omval över hela linjen, ordförande Uno Gradin, sekreterare Laila Nordström, kassör Lennart Lahti samt ledamöter Mona Rodling och Astrid Westerlund. Ersättare i styrelsen är Gerrit Heinsius och revisorer, Bo Anders Öberg och Gullvi Jansson.

Föreningen har under verksamhetsåret bytt lokal. Flytten har skett från det lilla huset intill residenset ( tidigare chaufförens bostad) till gula villan. Bytet av lokal påverkar ekonomin vilket medför att det blir mer pengar till föreningsverksamheten.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel