Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havsörn hittad i Västernorrlands inland – för första gången

Havsörn har hittats i Västernorrland under år 2017. Efter att ha varit ett djur som varit utrotningshotad flertalet gånger de senaste 200 åren, har nu spår av Havsörnen hittats i både Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun.

Länsstyrelsen Västernorrland meddelar på sin hemsida att det påträffats Havsörn i länet under 2017 års inventering. I Sundsvalls kommun hittades för första gången tre stora ungar i ett och samma bo och i Örnsköldsviks kommun påträffades den första inlandshäckningen av havsörn.

– Det är första gången i vårt läns historia som vi kan konstatera att det finns havsörn i inlandet, säger Peter Nilsson, som ansvarar för bland annat viltfrågor på Länsstyrelsen i Västernorrland till SVT Västernorrland.

Länsstyrelsen Västernorrland meddelar även att man inom miljöövervakningen fortsätter att undersöka hur örnarna exponeras av gifterna PCB och DDT som finns längs Västernorrlands kust.