Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havsörn dödad av vindkraftverk – företaget polisanmäls

I Fanbyn har en havsörn dödats av ett vindkraftverk. Ångermanlands Ornitologiska Förening, ÅOF, har polisanmält händelsen. Tomas Birkö, ornitolog, hoppas att detta kan bli ett prejudicerande fall där företag i framtiden får betala för den skada de orsakar naturen.

I Fanbyn utanför Husum har en havsörn dödats av ett vindkraftverk. Tomas Birkö är ornitolog och ordförande i ÅOF.

– I söndags blev jag uppringd av en kille från Husum som berättade att man hittat ett huvud av en havsörn, berättar han.

När Tomas Birkö besökte platsen tillsammans med den som kontaktat honom konstaterades att huvudet låg rakt under en av turbinerna. Kraniet var krossat och resterna av kroppen låg 30 meter därifrån. Det var ingen tvekan om vad som orsakat döden.

– Örnen måste ha flugit rätt in i turbinen. Örnen var ringmärkt och född förra året i Örnsköldsviks kommun. säger Tomas Birkö.

– Generellt sett är rovfåglar överrepresenterade i sådana här olyckor. De förstår inte att vindkraftverken är farliga för dem.

Tomas Birkö berättar att cirka 90 % av Sveriges örnar dör på grund av mänsklig aktivitet. Ändå är det många som tvivlar på att vindkraft påverkar fågelbeståndet.

– De blir påkörda av tåg, flyger in i elledningar och nu är det ännu en faktor som lagts till listan, säger han.

– Om den stora vindkraftsexpansionen fortsätter och allt som projekteras byggs och etableras på fel ställen finns det risk att havsörn och kungsörn på lång sikt utrotas helt i Sverige.

Valet av plats för vindkraftverksbygge är centralt när det gäller hur många fåglar som ska dö. I Smøla i Norge har över 50 örnar dött i Vindkraftverksolyckor.

– I Fanbyn ligger det åtta vindkraftverk på en liten udde och det är just en sådan plats där havsörnar rör sig både under häckningstid och under vår- och höststräck, säger Tomas Birkö.

ÅOF har polisanmält händelsen. Det finns i nuläget planer på att bygga ytterligare fem vindkraftverk i Fanbyn

– De har tillstånd för att skapa vindkraft, inte för att döda fridlysta fåglar, säger Tomas Birkö.

– Vad jag vet har inget liknande fall prövats i svensk domstol. Vi vill kolla vad svensk lagstiftning säger i frågan och kanske få till ett prejudicerande fall.

Läs också: Domslut om vindkraft i Fanbyn – nämnden får göra om

Läs också: Örnsköldsvik tappar på Vindkraftslistan