Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havets arbetare ger liv åt vattnets vidder

Annons

I ur och skur finns de där, havets arbetare. De som övervakar och skyddar regnbågen som ska växa till sig, så att just du får glädjen av att äta fisk med hälsosamma fettsyror och minimala föroreningshalter.

Fiskodlingen som bedrivs av Ålandsfisk i Sverige AB vid Köpmanholmen och strax där utanför, har nyligen delvis omgrupperat sina odlingar. Detta skapar ökat liv och rörelse på havet.

Med en dryg knop, vilket är långsamt även för den som ror eller paddlar, dras den ena odlingskassen efter den andra in mot Köpmanholmen inför den förestående slakten av den av många högt uppskattade fisken.

■■ För fler insändare, klicka här.

För ett sekel sedan var det timmersläp som drogs över fjärden på motsvarande sätt. Den tiden gav detta skogens guld det relativa välstånd som många i bygden kunde leva av under lång tid.

Odlingen av fisk är ännu i sin linda i Sverige medan den i Norge, Kanada och Oman kommit betydligt längre, för att nu bara nämna några av de länder som utvecklats snabbare än vi.

Det är hög tid att se över vilka möjligheterna är att utveckla och sammanföra såväl fiskodling som turism och miljöaspekter på ett konstruktivt sätt.

Själv tycker jag det är fascinerande att kunna se Marco och hans mannar vid Ålandsfisk säkert manövrera kassarna med fisk förbi Kläppaudden vid Köpmanholmen och allt som oftast hur Ulvöfärjan går dem käckt förbi, för att nu slutligen travestera Evert Taube.

Peter på Kläppa

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel