Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatt tror på bra elvinter

Annons

Efter regeringens årliga inför vintern-möte med kärnkraftsproducenterna känner energiminister Anna-Karin Hatt (C) viss tillförsikt.

Bilden som Svenska kraftnät har givit tidigare bekräftas. Det finns förutsättningar för en ganska bra elsituation i vinter, säger hon.

Förra vintern var ganska odramatisk, men tidigare år har problem med driften av reaktorer och extra kalla perioder i kombination fått elpriset att, som Hatt uttrycker det, sticka iväg.

Hennes möte med företrädare för Eon, Vattenfall och Fortum innebar också att bolagens frivilliga åtagande gentemot regeringen, om att inte lägga stora planerade underhållsarbeten under vinterhalvåret, förlängs.

Det verkar som om kärnkraftsbolagen gör allt mer för att hålla sig till principen att planerade revisioner av kärnkraften ska göras sommartid, när behovet av el inte är lika stort som annars, säger Hatt.

På TT:s fråga om det, förutom vädret, finns några osäkra faktorer när det gäller produktionsläget inför vintern svarar Anna-Karin Hatt:

Det som återstår är att se hur det utvecklas vad gäller Oskarshamns första och tredje reaktor och om de kan tas tillbaka i drift som ägarna har planerat.

Ingemar Engkvist, vd för Eon kärnkraft, säger att bolaget gör allt som går för att i första hand få i gång Oskarshamn 3. Han säger att han av marknadsskäl inte får säga något mer specifikt om tidsplanen för återgång i drift.

TT: Men energiministern här är väl intresserad av hur det går med elproduktionen i vinter?

Vi förutser inte att det kommer att påverka vinterproduktionen, säger Engkvist.

Vad Oskarshamn 1 beträffar, som nu går med begränsad effekt, så ser experter över de problem med turbinvibrationer som upptäckts och ska mot slutet av veckan föreslå vad som kan göras åt det.

Mer läsning

Annons