Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på smålägenheter

Annons

Priserna på bostadsrätter fortsätter upp. I genomsnitt steg priserna i landet med fyra procent i september, enligt Mäklarstatistik. Särskilt hårt är köptrycket på små lägenheter i mindre städer.

Det är fortsatt väldigt stor efterfrågan på bostadsrätter. Det gäller inte bara storstadsregionerna utan faktiskt hela landet, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk fastighetsförmedling. Generellt är det också fler lägenheter som säljs innan visning nu än det var i maj-juni.

Många köpare är ute efter ett första boende, och efterfrågan på mindre lägenheter i studieorter är särskilt stor, enligt Pütsep. För den som stått i kö och väntat på en studentbostad i flera månader kanske det inte finns något annat alternativ än att köpa när terminen drar i gång i början av hösten, säger han.

Ofta hamnar bostadspriserna i Stockholm i fokus, eftersom de jämförelsevis ligger väldigt högt. Men procentuellt sett har utvecklingen varit mycket större på mindre orter de senaste åren.

Han tar Ulricehamn, Halmstad, Kalmar som några exempel på orter där bostadspriserna rusat de senaste åren.

Villapriserna låg stilla under september.

Villor har haft en helt annan utveckling än bostadsrätter. Omsättningen bland bostadsrätter är hög. Bland villor är den mer begränsad, säger Peeter Pütsep.

Mer läsning

Annons