Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt tryck på handläggarna: "Vi blir fler i kommunen och många vill bygga"

Det är ett hårt tryck på Härnösands kommuns bygglovshandläggare. Men nu ska det bli mer effektivt med en telefonservice fyra dagar i veckan.
– Vi blir fler i kommunen och många vill bygga, det är förstås positivt. Men det blir också ett ökat tryck mot oss handläggare, säger stadsarkitekt Tomas Karlström.

Det händer mycket i Härnösand på byggnadsfronten. Efter flera års stagnation har det börjat byggas bostäder, nu senast radhusen på Kattastrand.

– Vi får ofta förfrågningar när det gäller nyproduktionen, det finns ett stort intresse, säger bygglovshandläggare Thomas Lindström.

Stadsarkitekt Tomas Karlström berättar att flera fastighetsägare visat intresse, bland annat HSB som vill bygga bostäder.

Ett annat område som efterfrågas är asylboenden. Under hösten har det varit många samtal.

– Vi får förfrågningar om alla typer av lokaler, allt ifrån förråd till tomma kontor om de går som går att använda för asylboende, säger bygglovshandläggare Birgitta Persson.

Det senaste är den omdiskuterade flyktingbåten där redaren har sökt ett tidsbegränsat bygglov under fyra år. Men beskedet lär vänta.

– Det är en omfattande prövning av ett sådant ärende och det är samhällsnämnden som slutligen fattar beslut, berättar Thomas Lindström.

2011 kom nya tuffare regler för bygglov som i sin tur skapade mer byråkrati och mer arbetsuppgifter för bygglovshandläggarna.

Och i spåren från flyktingkrisen har behovet av bostäder snabbt ökat. I Härnösand finns det bara några få lediga lägenheter.

– Vi ser nu att det pågår en förtätning där det skapas nya bostäder i ytor som tidigare använt som exempelvis kontor, berättar Birgitta Persson.

I Prismahuset planeras ombyggnationer och även andra hyresvärdar har samma funderingar.

Men de så kallade Attefallshusen, de som skulle öppna upp för möjligheten att bygga mindre bostäder på upp till 25 kvadratmeter med endast en anmälan till kommunen, lyser med sin frånvaro.

– Hittills har det mest handlat om gäststugor, garage och förrådsbyggnader. Men i takt med ökad efterfrågan på bostäder så räknar vi med att få se mer av dem, säger Birgitta Persson som påpekar att det ändå krävs bygglov i områden med stora kulturvärden, exempelvis Östanbäcken.

Bygger man dessutom 4,5 meter närmare tomtgränsen krävs grannens godkännande. Det kan också krävas dispens inom strandskyddat område.

Det tar tid om man behöver ändra detaljplaner, konstaterar bygglovshandläggarna. Ett exempel är makarna Olle och Mia Westers planer för nytt boende bredvid Brännavägen. De presenterade sitt projekt för två år sedan, men bygglov kan de få först när den nya detaljplanen vunnit laga kraft.

– Det tar lång tid eftersom detaljplanen har överklagats. Det är en demokratisk rättighet och överprövningen kan dra ut på tiden, men vi hoppas på besked inom kort, säger Birgitta Persson.

Läs mer: De bor på Härnösands solsida

Läs mer: Byggboom i Härnösand