Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harriet, 84, fixar festen

/
  • FJÖL PÅ. Pistvaktdresserna är bland de mest populära och även Harriet ­gillar dem, de är inte så känsliga.
  • LOCKAR FRAM MÅNGA SKRATT. I butiken finns olika hattar, peruker och andra accessoarer. ”Det skrattas mycket här inne. Rakade män kommer in med sina fruar och provar perukerna”, säger Harriet Engström. Foto: Björn Nyström
  • HÅKAN. Artister av olika slag tillhör de vanligast uthyrda kläderna. Till exempel Håkan Hellström.
  • 70-TAL. Abba är fortfarande populära att efterlikna, men även 70-talskläder i allmänhet går bra. Det brukar dock uppstå problem med måtten, säger Harriet, eftersom vi blivit längre och bredare.
  • VAPEN. När Harriet Engström tar fram lådan med pistoler och hölster blir alla män som små pojkar, säger hon. Westernkläder är populära och efter många år vet Harriet precis vad som krävs för att göra en riktig cowboy.

Oavsett om det är maskerad eller fin middag, hos Harriet Engström på Fest-Yran i Sörberge finns kläder för alla tillfällen.
Nu har Harriet drivit butiken i mer än ett kvarts sekel och några planer på att sluta har hon inte.
– Jag brukar säga till kunderna att deras fest börjar hos mig, säger Harriet Engström.

Annons

När andra började tänka på pensionen, då gjorde Harriet Engström tvärtom och öppnade affär istället. Nu, nästan 28 år senare och 84 år gammal, driver hon Fest-Yran som om tiden stått stilla.

– Man måste göra någonting, annars skulle livet kännas meningslöst, säger Harriet Engström som inte har några planer på att lägga av än.

Hon startade sin verksamhet med kläduthyrning i liten skala 1983, i anslutning till makens tobaksaffär. Inriktningen var maskerad- och festkläder och det visade sig vara ett bra val.

När tobaksaffären avvecklades fortsatte Harriet med sin kläduthyrning och flyttade till egna lokaler i samma hus. Numera är Fest-Yran så känt att hon knappast behöver göra någon reklam.

– Det är många som säger att jag ska höra av mig när jag slutar, eftersom de är intresserade. Men jag har svårt att lämna ifrån mig det här, säger hon.

Hennes drivkraft att fortsätta är alla kontakter med människor hon får genom kläduthyrningen. Att sitta hemma är inte Harriets melodi och hon har inget emot det ganska slitsamma görat med tvätt och strykning.

– Inte en enda gång har det känts jobbigt att gå hit, säger Harriet Engström.

Annons