Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösandskrögarens uppmaning inför sommarsäsongen – berättar om tuffa tiden: "Vi har kämpat"

Pandemin har slagit hårt mot restaurang Skeppet. Nu väntar en tuff period framöver när restaurangen öppnar för sommaren och är skyldiga att se till att besökarna följer Folkhälsomyndighetens restriktioner.
– Följ restriktionerna och håll avstånd, säger Skeppets ägare Basel Afana.

Pandemin har slagit hårt mot hela restaurangbranschen och många krögare har tvingats att anpassa sina verksamheter. Folkhälsomyndigheten har ställt krav och restaurangerna har behövt dra ner på antal besökare för att hindra att trängsel uppstår och att smitta sprids.

Pandemilagarna kräver att det finns minst en meters mellanrum mellan borden, och endast fyra personer får sitta vid borden. Krogarna får heller inte ha öppet med servering efter klockan 20.30 på kvällen.

Förra sommarsäsongen satte pandemin sina spår hos Basel Afana, som är delägare av Skeppet och Bittens i Härnösand.

– Det har varit en tuff period. Vi har kämpat och försökt att stå på benen, säger han.

För två veckor sedan hade Basel Afanas restaurang Skeppet säsongspremiär för i år. Nu väntar den andra sommaren i pandemins tecken. Skeppet kommer att ha öppet alla dagar från den 15 maj från klockan 11.00 till klockan 20.30.

– Vi kommer att ha dessa öppettider till restriktionerna är annorlunda, säger han.

Hur känns det att vara krögare i pandemitider?

– Otroligt dåligt. Jag brukar inte klaga, men det har varit riktigt tufft. Man kämpar varje dag, berättar han.

Vad har du att säga till besökarna på Skeppet i vår och i sommar?

– Följ restriktionerna och håll avstånd, det underlättar för oss. Besökarna har ett stort ansvar att se till att restriktionerna efterföljs, men även vi. Jag hoppas att våra besökare förstår att vi gör vårat bästa. Alla som vill ska kunna komma in och käka, men vi måste också ta hänsyn till restriktionerna. Det får inte bli trängsel, säger Basel Afana.

Basel Afana har även en viktig uppmaning till sommarens besökare.

– Flytta inte borden och flytta inte till andra bord. Vi tar betalt direkt från bordet, inte i baren.

Vad har du för tankar om tiden framöver?

– Jag hoppas att folk vaccinerar sig fort, så att vi någon gång äntligen kan öppna portarna till Skeppet helt utan restriktioner. Tänk när vi kan boka band och dra fram grillen och grilla på luncherna. Vi längtar efter att få gasa fullt ut när pandemin är över, säger han avslutningsvis.