Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösandsföretagarna vill påverka Miun-beslut

Nu vill företagarna i Härnösand göra sitt till för att rädda kvar Mittuniversitetet. Tillsammans har man nu skickat en skrivelse till samtliga medlemmar i Mittuniversitetets styrelse. Detta för att visa hur viktigt universitetet är för företagsamheten i Härnösand

– Bland oss företagare i Härnösand råder en sällan skådad enighet i den här frågan. Vi ser många kreativa lösningar som syftar till att stärka vår gemensamma regions universitet, Mittuniversitetet, till en ännu starkare ställning, både attraktionsmässigt och ekonomiskt.  Men ingen av dessa idéer innefattar en nedläggning av Campus Härnösand, säger, Anders Wahlqvist som är vd för Edmolift AB och ordförande i HNEF, en samarbetsförening för Härnösands företagare.

Man är nu beredda att ha en dialog om en utveckling av campus Härnösand.

– Men inte en avveckling. Vi företagare är beredda att bidra med engagemang och ekonomi för att åstadkomma detta.

Läs mer: "Nu sprider sig oron vidare till Östersund"

Han hoppas nu att styrelseledamöterna i Mittuniversitetet är modiga nog att ta till orda för en fördjupad diskussion utifrån detta synsätt.

– Vi väljer att använda begreppet modig för att det är mycket av vad det handlar om för att lyckas skjuta till ytterligare en ny dimension i en redan långt gången beslutsprocess. Men inget beslut blir optimalt och rätt utan att föregående diskussion och genomlysning haft största tänkbara processdjup.

Läs mer: "Lokala skolpolitiker vill rädda Campus Härnösand"

Härnösandsföretagarna anser att i en fråga av den här digniteten, som enligt dem innehåller demokratiska och regionalpolitiska grundvalar, är ett ordentligt processdjup ett absolut måste för styrelsen. Detta med anledning av den instans som Mittuniversitetet utgör.

– Vårt absoluta önskemål är att frågan bordläggs vid styrelsemötet den 18 februari. Sedan hoppas vi att den framtida nya styrelsen upprättar en förnyad dialog med oss Härnösandsföretagare om universitetets utveckling. Samarbete är en möjlighet, även för Mittuniversitetet.

Läs mer: Ledare (lib) - "Sundsvall har valt sida"

"Var modig, välj inte bort Härnösands historia, Mittuniversitetets vagga med bland annat 170 års lärarutbildning, framtid och själ. Bidra med en åsikt om utveckling av Campus Härnösand, alternativt agera för bordläggning.", skriver man i sitt brev till styrelseledamöterna.