Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösandsbandet nominerat till Grammis – blev chockade av beskedet: "Största musikpriset"

Pandemin håller ännu ett hårt grepp om nöjes- och dansbranschen – men för Härnösandsbandet Martinez kom i veckan ett glädjebesked som ljus i mörkret. Bandet har nämligen blivit grammisnominerade till Årets Dansband.
– Det känns extra kul med nomineringen just nu i pandemin också, säger Danne Strandberg, kapellmästare och trummis i Martinez.

När bandmedlemmarna fick reda på att Martinez blivit grammisnominerade till Årets Dansband 2021 var den första reaktionen stor förvåning.

– Vi blev chockade hela gänget, på riktigt chockade. Jätteroligt, säger Danne Strandberg.

Det rutinerade Härnösandsbaserade dansbandet Martinez har en lång karriär och utmärkelser bakom sig. Bland annat blev bandet korade till årets dansband 2018 med en guldklave, vilket är dansbandsbranschen största pris. Men en grammis finns det ännu inte med listan över priser.

– Det är det mest kända och största musikpriset i alla musikkategorier. Alla vet vad en Grammis är och det känns extra kul med nomineringen just nu i pandemin också, säger Danne Strandberg.

Pandemin har slagit hårt mot nöjesbranschen, alla bokade spelningar försvann plötsligt. I normala fall gör bandet ungefär 160 spelningar per år i Norden. Kulturrådets coronastöd på drygt 100 000 kronor har hjälpt bandet att hålla sig ovan ytan. Trots tomma bokningskalendrar har gänget ändå hållit sig sysselsatta.

– Vi har gjort livestreams och varit med i SVT. Men vi har fått krypa fram och gå på sparlåga, säger Danne Strandberg och tillägger att han saknar publiken och spelningarna.

Vad betyder nomineringen för bandet?

– Bara att bli nominerad är stort nog. Det innebär att man får ljus på bandet, framförallt betyder det lite extra nu under pandemin.

Varför tror du just ni nominerade?

– Vi har jobbat i hårt i många år och hittat vår stil och nisch senaste åren och det har nått fram. Vi sprider väldigt mycket glädje – Martinez är ett väldigt glatt band, säger han och påpekar att de är ett bra sammansatt gäng.

– Sedan har vi en fantastiskt duktig sångerska, Sandra Estberg.

Konkurrenterna om titeln Årets Dansband och grammisen blir svåra att slå tror Danne Strandberg. Bland de nominerade i kategorin finns bland andra Barbados och Streaplers.

– Vi är fem starka konkurrenter och alla har sin egen stil. Så det är otroligt svårt att vinna det är priset, alla är lika värda att vinna, säger Danne Strandberg och tillägger:

– Nu väntar hela vår bransch på vaccinet. Att allt ska börja börjar öppnas lite lätt, kanske till sommaren men vi hoppas och tror på hösten.

Grammisgalan äger rum torsdagen den 3 juni 2021 och sänds klockan 20.00 – 22.00 i TV4 Play och Kanal 7.