Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösands S-kvinnor: Vill SD ens ha ett jämställt samhälle?

Sverigedemokraterna är utan tvekan ett antifeministiskt parti. Man behöver bara läsa hur SD agerat, när olika förslag om ökad jämlikhet kommit upp så har dessa förslag aktivt röstats ned. Det kan handla om en jämställd arbetsskadeförsäkring, företags jämställdhetsplaner och stöd till kvinnoorganisationer.

SD:s budget är anmärkningsvärd. När de föreslår ett avskaffande av stödet som ger effekt för kvinnors ökade rättigheter, möjligheter och förutsättningar, lägger de samtidigt förslag om att avskaffa pappamånaderna och införa sambeskattning. SD vill ha kvar vårdnadsbidraget, är emot en tredje vikt månad i föräldraförsäkringen och vill försämra kvinnors aborträtt, frågor som alla har stor betydelse för ett jämställt samhälle.

SD är emot särbeskattning och vill införa frivillig sambeskattning. I Sverige slopades sambeskattningen 1971 och betraktas av många nationella och internationella bedömare som en av de viktigaste faktorerna för att Sverige kan räkna sig till ett av de mest jämställda länderna i världen. Sambeskattning anses vara en kvinnofälla och SD vill återinföra den skattemetod som togs bort på 70-talet för att den ansågs försvåra för kvinnor att arbeta och skaffa sig en egen inkomst. I en parrelation kan det också vara gynnsamt att kvinnan avstår från att arbeta.

Vem tjänar på den här formen av beskattning? Visserligen vill de att beskattningen ska vara frivillig, men då är frågan av vilken anledning. Samtidigt som SD vill sambeskatta och på så sätt försvåra för kvinnor att ha en egen inkomst och försvåra för kvinnor att arbeta heltid så vill de höja vårdnadsbidraget rejält.

SD är emot könskvotering av flera skäl, men ett av dem är att de anser att individen ska väljas på grund av deras kompetens och inte deras kön. Felet med detta resonemang är att det redan sker en medveten eller omedveten kvotering till männens fördel. Om nu SD tycker att samhället är så pass jämställt så att kvotering inte behövs, varför ser då verkligheten annorlunda ut?

SD anser också att kommuners stöd till föreningar och projekt som har politisk agenda bör slopas och de som uppbär stöd från kommunen i dag bör granskas så att deras verksamhet är mer neutral. Den kommunfinansierade kulturen bör främst belysa den svenska kulturen och det historiska arvet.

När det kommer till feminism så har inte SD samma syn som den resterande feministiska rörelsen. De tror på en särartsfeminism och den skiljer sig på så sätt att de hävdar att vi är medfött biologiskt olika och på så sätt även har olika förutsättningar och behov. Detta leder till att vi också ska ha olika positioner i samhället och vardagen.

I en omröstning angående EU:s nya jämställdhetsstrategi i juni 2015 röstade SD mot förslaget. Strategin gällde dessa punkter som gäller från 2016 till 2020:

>>> Alla kvinnors rätt till säker abort.

>>> Kvotering i bolagsstyrelser.

>>> Istanbul-konventionen, Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Det kan vi inte tolka på annat sätt än att de inte vill ha ett jämställt samhälle.

Slutsatsen av det hela är att det handlar om ett parti med en kvinnofientlig politik.

Styrelsen för Härnösands S-kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel