Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösands ridklubb: "Ta vara på de ideella krafterna – låt ridklubben driva ridskoleverksamheten"

Oavsett vilka tider som råder bör en kommuns uppgift vara att hushålla med sina och medborgarnas resurser.

Detta borde även innefatta att man värnar och välkomnar resurser som erbjuds i allmänhet – och i synnerhet när det kommer från föreningsliv med engagemang, ideella krafter, kompetens och lång erfarenhet av att bedriva en verksamhet.

I aktuellt fall, läs drift av ridskoleverksamhet vid Härnösands Hästsport Arena, har det gått troll i det som mest troligt varit en naturlig utveckling på andra ställen; att verksamheten övergått till den som har engagemanget och nätverket. Så är inte fallet i Härnösand.

Här vill man fortsätta att bedriva en kommunal ridskola. Skälen som kommunalråd Fred Nilsson (S) anför är att man numer uppnår så bra resultat och volymmässigt stor verksamhet.

Han jämför helt skamlöst nyckeltal på dagens hypermoderna anläggning med en kapacitet som nu är tre gånger så stor, med föreningens antal uppsittningar under byggnationerna på en anläggning som var tre gånger mindre – och med andra nackdelar som kommer med att bedriva verksamhet på en byggarbetsplats.

■■ För fler insändare, klicka här.

Ridklubben har historiskt uppnått jämförbara siffror med de som kommunen uppnår i dag, så det argumentet håller inte. Kommunalrådet anför vidare att arbetsgivaransvar är svårt och komplicerat.

Det har ridklubben den största respekten för, men ridklubben har faktiskt gjort det i nästan femtio år, så erfarenhet och kompetens finns. Och lagar och regler finns att följa, så det kan inte kan vara en "mission impossible".

Vi är många som förundras och frustreras över att kommunen inte vill återlämna verksamheten till Ridklubben. Det innebär, utöver att man förlorar en massa engagemang, att man tyvärr också förlorar en del synergieffekter som hade varit möjliga att uppnå vid föreningsdrift.

Till exempel har Ridklubbens riksorgan, Svenska Ridsportförbundet, förutom en uttalad vision om att vara världsledande inom kunskap och utveckling av ridsporten, även ett stort utbud av fortbildningar för både ridlärare, elever och funktionärer.

Föreningsengagemanget inom ridskolan i Härnösand försvinner helt när man istället för att bli en engagerad medlem i en ridklubb istället blir en betalande kund som köper lektioner. I det stora hela och på lång sikt inser vi nog alla vilket alternativ som ger mer till fler, och lite mer tillbaka till samhället.

Tävling och utbildning hör så klart samman och vi tror att kommunens övervägande att fortsätta driva ridskolan i egen regi kommer att sänka utvecklingstakten inom hästsporten när tävlingsverksamhetens breda rekryteringsbas inom ridskolan försvinner från föreningen.

Vi vädjar återigen till Dig som är ledamot i kommunfullmäktige att inför mötet den 29 maj ordentligt överväga detta beslut. Vi som älskar denna sport vill att den ska få de bästa förutsättningarna för utveckling och vi tror att det är genom föreningsdrift.

Lillemor Andersson

Ordförande Härnösands ridklubb

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel