Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösands Naturskyddsförening: Vilseledande nyhet om ekomat

Angående "Ingen miljövinst med ekogrisar”, TÅ 30 januari.

I artikeln som hänvisar till en dansk studie står det bland annat att slutsatsen i studien ”…går stick i stäv med den allmänna uppfattningen att ekologiskt producerad mat är bättre för både hälsan och miljön”.

Men nyheten är vilseledande. Forskningsstudien som flera media och däribland TÅ hänvisar till visar på positiva effekter av ekologiskt lantbruk så som minskade utsläpp av bekämpningsmedel i grundvatten och vattendrag, att djur kan få utlopp för naturligt beteende, ökad biologisk mångfald och växtföljder som gynnar jordarnas bördighet.

Naturskyddsföreningen har konstaterat precis samma sak i sin.

Forskningsinstitutet (danska ICROFS) som står bakom studien reagerade starkt på rapporteringen i svensk media. Man gick ut i ett pressmeddelande där man skriver att tidningarnas slutsats inte överensstämmer med rapporten. Tvärtom konstateras att ekologiskt har en övergripande positiv effekt för både hälsa och miljö.

Citat från forskningsinstitutets pressmeddelande: ”Den svenska nyhetsbyrån TT och en rad svenska medier använder ICROFS nya forskningsrapport som bevis för att ekologiskt varken gynnar hälsa eller miljö. Det är inte korrekt. Rapporten konstaterar tvärtemot att ekologiskt har en övergripande positiv effekt på både hälsa och miljö”.

Att TÅ inte källkritiskt kan granska TT:s rapportering kan vi förstå. Vi tycker däremot att det tillhör god publicistisk sed att man gör tillrättalägganden när det visar sig att det man publicerat är direkt felaktigt. För att öka tilliten i samhället och motverka faktaresistensen krävs det pålästa och självständiga journalister, redaktörer och publicister.

Naturskyddsföreningen står för grundsynen att seriös forskning och systematiska studier ger oss större möjligheter att fatta kloka beslut. Media har här ett stort ansvar för att det man skriver är förankrat i fakta.

Härnösands Naturskyddsförening

Örjan Asplund, vice ordförande

SVAR DIREKT:

Örjan Asplund och Naturskyddsföreningen Härnösand påstår att TT skriver vilseledande nyheter och kräver tillrättalägganden.

I centrum står en rapport där danska forskare drar ett antal slutsatser om ekologisk mat. En del slutsatser baseras på vetenskap. Andra emanerar dock från spekulationer och önsketänkande från forskarnas sida.

I rapporten konstateras att ekologisk mjölkproduktion resulterar i mindre miljöpåverkan, jämfört med konventionell produktion, medan ekologisk grisuppfödning resulterar i en större miljöpåverkan. Detta redovisas i TT-artikeln. Vidare konstaterar forskarna att det inte vetenskapligt går att visa att ekomat innebär några hälsomässiga fördelar framför ”vanlig” mat. En ekologisk morot är alltså lika nyttig/farlig som en konventionell morot. Detta redovisas också i TT-artikeln.

Sedan följer ett högst diffust resonemang där forskarna spekulerar att ekomat nog är hälsosammare ”trots allt”, utan minsta tillstymmelse till vetenskapliga belägg för detta påstående. Detta redovisas självfallet INTE i TT-artikeln, något Naturskyddsföreningen Härnösand reagerar emot.

Att ekologisk odlad mat inte innebär några hälsomässiga fördelar är inte så konstigt. Allt annat vore en världsnyhet. Att Naturskyddsföreningen, som delägare i det mycket framgångsrika varumärket KRAV, reagerar på detta är dock föga förvånande.

Tvärtemot vad Naturskyddsföreningen Härnösand tycks tro har TT ingen skyldighet att redovisa en rapport med alla dess slutsatser hur spekulativa och ovetenskapliga dessa än är. Tvärtom har TT – och alla andra oberoende nyhetsmedier – en skyldighet att kritiskt granska och välja vad som bör rapporteras, oavsett om de aktuella påståendena kommer från ett politiskt parti, en välgörenhetsorganisation eller en forskargrupp. Örjan Asplund efterlyser vidare en mer ”påläst och självständig” journalistik – vilket är precis vad han och Tidningen Ångermanlands läsare fått.

Johan Nilsson

Reporter

TT Nyhetsbyrån

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel