Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösands handbollsspelare tar med bollen till asylboenden: "Vi behöver visa vilken stor och bra sport det är"

Handbollen i Härnösand är underrepresenterad av utrikesfödda spelare. Det vill Brännan HF och Härnösand HK ändra på och har startat projektet Handbollensdag. I onsdags besökte de asylboenden för att hitta nya medlemmar.
– Det här är ett bra sätt för många att få upp ögonen för handbollen, säger Brännan-spelaren Oscar Westerlind.

Brännan Handbollsförening och Härnösands Handbollsklubb är på jakt efter nya spelare. Under onsdagen besökte de asylboenden för att informera om sporten och projektet Handbollensdag. Delaktig i projektet är Brännan-spelaren Oscar Westerlind.

– Vi har inlett ett integrationsprojekt tillsammans med Brännan Handboll, Härnösands Handbollsklubb och handbollsgymnasiet. Vi ska försöka locka till oss nya medlemmar till handbollen. Vår första anhalt är asylsökande och nyanlända svenskar, säger Westerlind.

Tredje värvningsförsöket för dagen sker på gamla fängelset i Härnösand som numera är ett asylboende. I källaren springer ett tjugotal personer omkring och testar hur bollen studsar. I hopen av människor är det främst barn men här och där dyker ett äldre ansikte upp.

– Det här är ett bra sätt för många att få upp ögonen. Handboll brukar vara en familjesport som man spelar i generationer. Så vi behöver visa vilken stor och bra sport det är, säger Westerlind.

Under besöket får deltagarna testa enkla passningsövningar, kasta mot mål och avslutningsvis blir det en omgång av leken "under hökens vingar kom".

– Många barn har aldrig sett eller spelat handboll, men de flesta såg ut att ha jättekul, det glädjer mig, säger Oscar Westerlind.

Värvningen av nya medlemmar är bara en del av det större evenemanget Handbollensdag som infaller den 22/10. Eventets röda tråd är gemenskap, integration och mångfald.

– Toppen av det här är att vi ska vara i arenan, då bjuder vi in och då får de prova att vara i en arena som är lite pampigare och häftigare. Vi har också delat ut 200 biljetter till A-lagsmatchen och då får de se hur det går till på riktigt.

Målsättningen med projektet är att år 2020 fått ihop 50-100 nya medlemmar till båda föreningarna. Men skulle det bli färre är Westerlind inte missnöjd.

– Drömvisionen är att om tre år har vi fått ihop femton till tjugo medlemmar, som har fått tips eller sett det via det här, men det vore läckert om vi bara fick fem nya medlemmar för att vi var ute och visade upp oss.