Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Zigenare" sökbara i polisens nationella register

/
  • Nicklas Hjertonsson, jurist vid Datainspektionen bekräftar att begreppet

Polisen registrerar inte bara kringresande och barn, utan även romer. Och inte bara i Skåne.
Begreppet "zigenare" förekommer i polisens allmänna spaningsregister enligt Datainspektionen.

Annons

I våras gjorde Datainspektionen tre inspektionsbesök hos Rikspolisstyrelsen (RPS). Anledningen: man ville kontrollera om den personuppgiftsbehandling som polisen utför i det allmänna spaningsregistret utförs korrekt.

Facit: Begreppet zigenare förekommer.

Ärendet är inte avslutat. Datainspektionen har ställt en rad kompletterande frågor till RPS om vissa funderingar de har, bland annat vill den ha deras synpunkter på hur begreppet används. Svaret ska inkomma till Datainspektionen senast den 11 oktober. Därefter ska kritiken mot RPS sammanställas.

– Vi vill ha deras synpunkter på förekomsten av vissa saker, bland annat det ordet i ett visst sammanhang. Vi vill veta om polisen anser att det finns laglig grund för att ha det så som det finns i ASP (allmänna spaningsregistret), säger Nicklas Hjertonsson, jurist vid Datainspektionen.

Vad menar du med att det finns i ett sammanhang?

– Det allmänna spaningsregistret ska hjälpa polisen i dess spaningsverksamhet och mycket av registret omfattas därför av sekretess. Vi ska inte röja metoder som polisen använder sig av. Mot den bakgrunden kan jag inte säga exakt vad eller i vilket sammanhang det finns.

Nicklas Hjertonsson påpekar att Datainspektionen i det skede man är i nu inte tycker någonting.

– Vad vi tycker kommer att framgå i det beslut som ska fattas i ärendet när vi avslutar det. Nu är vi mer i en undersökande fas och då vill vi ha mer kompletteringar kring vissa fynd som vi har gjort. Men det är för tidigt att föregripa de slutsatser vi kommer att komma fram till.

Att det finns romer i registret är inte nytt. Enligt en poliskälla har begreppet "zigenare" funnit i registret i åtminstone 30 års tid. Polisen vill inte bekräfta detta.

Drar du några paralleller till det romregister som har uppdagats hos Skånepolisen?

– Jag har inte sett det registret, så det skulle var fel att tala om likheter eller skillnader. Men det här registret har jag ju sett med egna ögon.

Ärendet beräknas avslutat innan årsskiftet.

■ Fakta: Polisens register

Kringresande och Romer är inte samma sak, enligt polisen.

Därför är allehanda.se:s avslöjande att allmänna spaningsregistret innehåller ordet "Zigenare" något helt nytt.

När vi talat med polisen om begreppet kringresande anser polisen att det handlar om alla som inte har haft boende i Sverige. Det förekommer bland annat att personer åker till Sverige enbart för att utföra brott.

Polisen har tidigare pekat på att det finns ligor som opererar i Sverige men där medlemmarna bor i exempelvis Estland, Lettland eller Polen. Dessa kan finnas med i begreppet kringresande.

Det pågår just nu en inspektion av polisens allmänna spaningsregister. Allehanda.se har tagit del av delar av korrespondensen mellan Rikspolisstyrelsen och Datainspektionen för denna pågående granskning.

Exakt vad som finns i registret är hemligt. Därför kan vi vare sig berätta hur ordet "Zigenare" använts i registret eller hur polisen använder ordet kringresande eftersom detta för närvarande är sekretessbelagda uppgifter.

Att Datainspektionen ställt frågor om begreppet "Zigenare" framgår av delar av frågeunderlaget som blivit offentligt. Men exakt hur man frågat och hur polisen använt begreppet är hemligstämplat.

Annons