Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare ett energiföretag på väg till Sollefteå

Annons
Ytterligare ett energiföretag på väg till Sollefteå

- tillverkning av värmepannor kan ge fem nya jobb

Sollefteå

Sahlins Pellets Power AB är på väg att etableras i Sollefteå.

Företaget ska satsa på att serietillverka en ny typ av värmepanna för villaägare.

Det kan ge fem nya jobb.

Sahlins Pellets Power AB har lämnat in en ansökan om ett regionalt utvecklingsstöd hos länsstyrelsen och letar nu lämpliga lokaler på Hågesta. Sahlinsgruppen utanför Göteborg står bakom satsningen och äger sedan tidigare flera företag inom energisektorn runt om i landet.

Bland annat Sahlins Eko-Tech som tillverkar pelletsbrännare för villapannor. Hela koncernen har ett 70-tal anställda.

- Att ha ett stort moderbolag bakom ger en bra grund med mycket muskler att stå på, säger Tomas Andersson på Energidalen Biobränsle som arbetat fram den nya typen av värmepanna, som är helt unik i sitt slag.

Tomas Andersson har patent på både värmepannan och den nya förbränningstekniken. Tillverkningen har köpts av Sahlins Pellets Power AB.

I korthet innebär den att pelletsbrännaren monteras direkt i pannan, mot tidigare då den sattes fast utanpå. Tekniken ger en bättre förbränning med ökad verkningsgrad. Det innebär i sin tur mindre miljöförstörande utsläpp än tidigare.

- I princip ska det gå att elda i pannan utan att kunden ska behöva gå ner och sota ur. Pannan ska klara sig mellan sotningsintervallerna som är tre-fyra gånger per år, förklarar Tomas Andersson.

Det här är det andra projektet som investmentbolaget Innovation Bridge, som Tidningen berättat om tidigare, och Energidalen AB i Sollefteå inviger. Tord Fjällström är vd för de båda bolagen.

- Under första året ska 25 pannor vara ute i test och målsättningen är att inom fyra år ha tillverkat 500 villapannor.

Till en början anställs två montörer för att köra i gång tillverkningen.

- Men när den tar fart kommer det att behöva anställas ytterligare omkring tre personer. Det kan ske inom ett par år, beroende på hur stor efterfrågan blir, säger Tord Fjällström.

Dessutom kommer en del av tillverkningen att läggas ut på entreprenad. I första hand till företag som redan finns i Sollefteå.

Utvecklingsarbetet kommer i runda tal att kosta nio miljoner kronor, varav Sahlins Pellets Power sökt 2,6 miljoner i utvecklingsbidrag hos länsstyrelsen.

Tomas Andersson tror mycket på etableringen i Sollefteå.

- Sahlins Eko-Tech har redan sina säljkanaler och vägar för marknadsföring utstakade, så jag ser ljust på möjligheten för företaget att etablera sig i Sollefteå.

Mattias Modéen

0620 - 257 90

Mer läsning

Annons