Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeskriminella bensinsmitare härjar i Ångermanland

/
  • Den här bensinsmitaren fångades på bevakningskameran på en bensinstation i Härnösand efter att ha tankat fullt. På filmen syns hur han lugnt sätter sig i bilen och kör därifrån utan att betala. Men trots att många smitare tydligt kan identifieras på filmerna är det få som åker dit.

Nu har det hänt igen. En bilist som tankade på Gulf vid Södra vägen i Härnösand smet utan att betala för bensinen. Innan hade föraren också snattat spolarvätska inne i butiken.

Annons

Bilisten tankade 49 liter bensin för 700 kronor, men någon betalning såg inte mackpersonalen röken av. Bensinstationens övervakningskamera lyckades inte fånga bilens registreringsnummer så någon misstänkt finns inte i nuläget.

Bensinsmitningarna har blivit ett allt större problem för branschen. En fulltankad bil som smiter står mackägaren dyrt. Runt 80 fulltankningar krävs för att kompensera förlusten. Ändå polisanmäls bara varannan smitning av en resignerad bransch.

– Vi har tvingats bli mer vaksamma. Det är så liten förtjänst på bensin att varje smitning blir är ett stort avbräck, säger Angelica Engström, 30, som driver Gulf-macken tillsammans med sin mor Kristina och syster Sophie.

Med åren har Angelica blivit rutinerad och lärt sig känna igen typen som inte vill betala för sig.

– Oftast är det yrkeskriminella som planerat en tjuvtankning och knappast bryr sig om konsekvenserna. Då händer det att vi kräver förskottsbetalning eller väljer att inte starta pumpen. Det är svårare att ingripa rent handgripligen när man inte vet vad det handlar om för typer och vad de kan ta sig till.

Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel, anser att polisens uppföljning av den här brottsligheten har blivit sämre.

– Legio är att man skriver av ärendena med motiveringen att spaningsuppslag saknas, trots att våra medlemmar har filmer eller på annat sätt kan dokumentera smitningen, säger han till TT.

Mycket få fall går till åtal och fällande dom, enligt honom.

– Möjligheten för polisen att identifiera de här personerna är tyvärr ganska små. Mackarna har kameraövervakning, och vi har ju foton. Men att sen identifiera vilka de här personerna är, det är ganska svårt, säger Per Samuelsson, analytiker på Rikskriminalen, till Sveriges Television på nätet.

Robert Dimmlich uppskattar att runt hälften av smitningarna polisanmäls:

– Det finns en resignation ute bland medlemmarna när man ser att detta inte följs upp på ett bra sätt. Då drar man sig för att anmäla saken.

Tre kategorier av smitare

1. Sådana som från början har ett bestämt uppsåt. Kommer i ett fordon med stulna eller falska registreringsskyltar eller utan skyltar alls.

2. Sådana som tar tillfället i akt. Kommer utan avsikt att smita men omständigheterna gör att det uppstår ett läge, till exempel att personalen tappat uppmärksamheten av någon anledning.

3. Sådana som helt enkelt glömmer att betala.

Källa: Robert Dimmlich, Svensk Bensinhandel (TT)

Mer läsning

Annons