Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeschaufför i länet blir juridiskt pilotfall

/
  • Hans Fritzheimer driver fallet med yrkeschauffören som straffats två gånger för samma brott. I förlängningen kan chauffören kräva skadestånd av staten.

Samhällstjänst för rattfylleri – och indraget körkort.

Men dubbla straff för samma brott förbjuds av EU.

Kammarrätten får bakläxa i högsta instans och tvingas ta upp ett unikt fall i Västernorrland.

Annons

Skattebrottslingar släpps fria eftersom de tidigare har dömts att betala skattetillägg. Högsta domstolen ingrep i fjol och hänvisade till EU-domstolen.

I Helsingsborgs tingsrätt friades strax före jul en man och en kvinna från rattfylleri. Motivering: Körkorten var indragna, då hade de ju redan fått sitt straff.

Västernorrland får nu ett parallellfall, men i omvänd ordning. En 61-årig man från Sundsvallsområdet fälldes för grovt rattfylleri och fick samhällstjänst, men överklagade att även körkortet drogs in av Transportstyrelsen.

Han förlorade i förvaltningsrätten och överklagade till kammarrätten som sa nej till prövningstillstånd.

Fallets drevs dock vidare till högsta instans som är Högsta förvaltningsdomstolen. Där ingriper nu de ansvariga justitieråden och ger bakläxa till kammarrätten.

Fallet måste absolut prövas i sak med hänsyn till rättsutvecklingen i Europadomstolen och EU-domstolen och med hänsyn till alla skattedomar som har rivits upp i Sverige.

– Jag blev jätteförvånad att kammarrätten inte tog upp det här självständigt på samma grund. Högsta domstolen har ju i skattefallen bestämt att ingen får dömas två gånger för samma gärning, säger Hans Fritzheimer som är 61-åringens advokat.

– Körkortsåterkallelsen är konstruerat som ett straff och just i min klients fall har Transportstyrelsen motiverat sitt beslut med tingsrättens dom för rattfylleri och inget annat.

Enligt Hans Fritzheimer är 61-åringen ett pilotfall och en oerhört viktig principiell fråga. Han räknar med att utgången ger eko över hela landet.

Han pekar på Högsta förvaltningsdomstolens skrivning att kammarrättens prövning är "av vikt för ledning av rättstillämpningen". Domen kommer att bli prejudicerande.

Hans Fritzheimer låter säker på att vinna.

– Säg så här, jag hade inte drivit fallet om jag inte varit övertygad om att få rätt. Dessutom är det en hederssak! Kammarrätten måste ändra praxis.

Och om du inte vinner?

– I så fall driver vi fallet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

Du var polischef tidigare. Vad tror du trafikpoliser säger om rattfyllerister och fartdårar får köra vidare obehindrat?

– Jag tror inte någon polis tycker att två bestraffningar är käckt och bra.

Ylva Johansson, lagman på förvaltningsrätten i Härnösand som dömde i första instans, vill inte tycka vad som är rätt eller fel i det här läget. Men hon följer ärendet noga.

– Jag kan inte jäva ut mig i det enskilda fallet. Vi får se nu om skattemålen sätter spår även i körkortsmålen.

– Det får stora konsekvenser för lagstiftningen. Men praxis har inte ändrats, inte än i alla fall, säger hon.

Mer läsning

Annons