Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxna behöver mer kunskap för att hjälpa de utsatta

/

Utpressningen sker ofta på fritiden men påverkar inte minst ungdomarna i skolan.
– Alla vuxna behöver skaffa mer kunskap och våga säga ifrån, säger Lena Wallgren, rektor på Mimerskolan.

Annons

Den form av utpressning som kallas bötning förekommer främst bland ungdomar i högstadiet och gymnasiet. På några skolor i Sundsvall har fenomenet blivit mer än önskvärt bekant under senare tid, men det gäller inte Mimerskolan och Åkersviksskolan.

– Det finns säkert ungdomar hos oss som har erfarenhet av det här men vad jag känner till har vi varit lyckligt förskonade. Men det är ju verkligen allvarligt att det förekommer, säger Lena Wallgren.

Hon tror att vuxna behöver mer kunskap för att möta problemet.

– Till stor del handlar det om att vi vuxna, föräldrar och lärare, behöver mer kunskap och vågar anmäla. Vi måste säga nej. Det här är något vi pratar med våra ungdomar i skolan om men kanske inte tillräckligt mycket, säger Lena Wallgren.

På Åkersviksskolan, Sundsvalls gymnasium, finns sedan några år tillbaka ett samarbete med polisen.

– Vi hade problem med kränkningar på skolan och i sociala medier, sedan dess har vi fått till ett bra samarbete med polisen men också hittat former för att diskutera och ventilera vad som är rätt och fel, säger rektor Björn Swedén.

Både han och Lena Wallgren tror på att ständigt jobba med värdegrunder i skolan.

– Jag tänker också att de som ska ha gjort det här är olyckliga och behöver hjälp eftersom de hamnat snett i samhället, säger Lena Wallgren.

Mer läsning

Annons