Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill satsa på kulturen

/
  • Amanda Lind räknar med att kommunen snart i största enighet kan säga ja till kulturplanen.

Härnösand vill satsa på en avgiftsfri kulturskola. Men inte på en gång. Det slår kommunen fast i det förslag till kulturplan som nu är ute på remiss.

Annons

I kulturplanen föreslår man också att musik och kulturskolan ska utvecklas med ökad bredd och hög tillgänglighet. Alla barn ska också likvärdiga förutsättningar att under skoltid få uppleva kultur.

Det ska avsättas pengar till vid nybyggnationer och till större kommunala investeringar. Dessutom ska kommunen ta fram en biblioteksplan.

– Allra roligast är att vi nu har en helt ny diskussion om kulturens betydelse för samhällsutvecklingen och för Härnösand! Vi har mött ett stort engagemang, både bland kulturutövare och i kommunen. Nu har vi äntligen ett förslag till en kulturplan med utvecklingsområden för alla kommunens verksamheter. Det är bara när alla drar åt samma håll som vi kan lyfta Härnösands kulturliv, säger Amanda Lind, samhällsnämndens ordförande (MP).

I flera år i följd har Härnösand placerat sig i toppskiktet av Sverige kommuner när man möter vad kommuner satsar på kultur. Detta beror bland annat på att Härnösand kommun satsar pengar på Murberget men också på att man är stor när det gäller kultursatsningar. Enligt den senaste statistiken är Härnösand en av de kommuner i landet som satsar mest på kultur. Härnösand har en bruttokostnad på 1787 kronor per invånare jämfört med 1105 kronor för en genomsnittlig kommun.

– Framförallt vill vi att kulturutbudet i Härnösand ska vara tillgängligt och nyttjas av fler. Vi har en politisk ambition att ta steg mot en avgiftsfri musik- och kulturskola, det är jätteviktigt för att fler barn och ungdomar ska få tillgång till kulturskapande.

En annan viktig fråga är, enligt Amanda Lind, att vidareutveckla Sambiblioteket som ett nav för kultur och utbildning i Härnösand.

– Det är också avgörande att vi stärker samarbetet med professionella kulturutövare, föreningslivet och kulturinstitutionerna i kommunen och regionen, säger Amanda Lind.

Annons