Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill flytta redan nästa år

/

Flytten av Mittuniversitetet från Härnösand börjar tidigare än beräknat. Avdelningen för Humaniora kommer troligen att flytta redan under nästa år.
Det är två år tidigare än det inriktningsbeslut som styrelsen beslutade om i våras.

Annons

– Det stämmer att vi undersöker en tidigare flyttning, bekräftar Jonas Harvard, avdelningschef vid Humaniora.

Hos Humaniora arbetar 35 personer. Förutom forskning bedriver man bland annat utbildning i religionshistoria och språk; engelska och spanska. Avdelningen har inga egna program utan driver fristående kurser samt utbildning för lärarstudenter.

Beskedet om att man vill tidigarelägga flytten kommer inte som någon överraskning för facket.

– Inte ett dugg förvånad eftersom det är humaniora som har satt agendan för flytten från Härnösand. De har hela tiden pratat om Sundsvall och har haft en stor påverkan när det gäller styrelsens beslut. Nu får de igenom sin vilja, säger Anders Nyström i Saco-facket.

Enligt ledningen vid Humaniora finns det praktiska fördelar med en flytt. Den främsta anledningen är att några hyreskontrakt är på väg att gå ut i Härnösand och därmed skulle universitetet slippa betala dubbla hyror.

– Det vi nu gör är att vi tittar på tillfälliga lokaler i Sundsvall där vi kan bygga upp den nya verksamheten.

De aktuella lokalerna ligger inte långt ifrån Mittuniversitetet, berättar Jonas Harvard som betonar att inget är bestämt om en tidigare flyttning.

– Vi kommer att göra en riskanalys och se vilka konsekvenser det får för vår personal och den verksamhet som vi ska bedriva, säger han.

Det är ingen hemlighet att Humaniora har uttryckt en önskan om att flytta till Sundsvall. Thomas Berglund är vice dekan, han är näst under rektor Anders Söderholm och ansvarig för bland annat humaniora.

– Vår bedömning har hela tiden varit att vi kan bedriva en bättre verksamhet i Sundsvall. Det har vi också gett uttryck för under den här processen. En tidigare flytt bygger på att avdelning och ämnen är beredda att göra det.

Enligt Anders Nyström, som snart går i pension och som nyligen har lämnat uppdraget i Saco, är personalen vid humaniora delade i sin uppfattning om en flytt till Sundsvall.

– Jag vet att delar i personalgruppen har varit emot flytten till Sundsvall. De som är för en flytt verkar ha en dröm om att allt är bättre där, en uppfattning som jag inte alls delar, säger Nyström.

Omlokaliseringen till campus Sundsvall ska vara slutförd hösten 2016.

Mer läsning

Annons