Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viksjöringens 60-årsjubileum

LÄSARTEXT
Släktföreningen Viksjöringen firade jubileum den sista helgen i juli i Viksjö. Motsvarande helg år 1958 var över 500 personer samlade till släktmöte på samma plats. Den här gången hade 160 släktingar hörsammat inbjudan; mest långväga gäst var Solveig Lundholm Smith från Maryland, USA. Sverre Mörkhagen och Jon Björheim från Norge hade också tagit sig den långa vägen från Oslo till Viksjö.

Annons
Släktgren Högberg vid middagen på släktjubileet i Viksjö. i bakgrunden Anders Engströms ättlingar.

Jubiléet invigdes i kyrkan. Liksom för 60 år sedan förrättades dop; lilla Elsa Sjölund, Kovland, Sundsvall, döptes av tjänstgörande präst, Knapp Anna Eriksson.

Släktföreningens ordförande, Katarina Näslund, stod för ”predikan” vilken innehöll en kort redogörelse för släktens historia. Berättelsen handlade om tio syskon från Gräsmark i Värmland, vilka i slutet av 1800-talet utvandrade till Viksjö och Ådalen, samt till kusttrakterna i Medelpad och Hälsingland. Flera av dem kom att gifta sig med Isak Isakssons döttrar från Visåsen eller med andra kvinnor från trakten.

Släktkärleken höll länge i sig och bidrog till det första stora släktmötet för 60 år sedan. Den släktbok som då gavs ut har fått en efterföljare i en CD-skiva år 2000. Till jubiléet har släktföreningens styrelse sammanställt en tredje bok, ”Släkten berättar”, där många bidragit med nya berättelser om sig själva eller om förfäderna.

Hembygdsföreningen i Viksjö svarade för kaffet i Hembygdsgården. Det fantastiskt vackra vädret gjorde att man kunde sitta ner i samtal med kända och mindre kända släktingar utomhus.

Klas Norberg, Härnösand underhåller på släktjubileet i Viksjö.

Jubileumsmötet innehöll också en mycket uppskattad föreläsning av Peter Sjölund, om hur DNA numera används i släktforskningen. Många kommer nu att låta ”topsa” sig för att få veta varifrån de ursprungligen kommer.

Henry Visén tog sedan med sig intresserade på en rundtur i buss till de boställen som våra förfäder slog sig ner på, bland annat till Villola, Visåsen och Kilen i Viksjö socken.

Efter gemensam middag och årsmötesförhandlingar i Folkets Hus, avtackades syskonen och veteranerna i släkten; Ann-Mari Byström, Ulla Sjölund, Gudrun Nylander och Arne Ögren med blommor. Gigi Engström, en annan trogen och hårt arbetande medlem, kunde inte närvara personligen, men fick blommor hemsända.

Sverre Mörkhagen och Ann-Mari Byström tackade också Viksjöringens styrelse för deras arbete och engagemang i föreningen.

Lasse Norén, Viksjö, guidade sedan runt på Västanå bruk. Många av förfäderna fick sin utkomst just där på det gamla järnbruket och sedan på sågverket på samma plats.

Västanåfallet i Viksjö var ett av utflyktsmålen på släktjubileet. Lasse Noren guidade.

Dagen avslutades med en mycket uppskattad show av Klas Norberg från Härnösand. Han har tidigare i år utnämnts till Årets trubadur av Taubesällskapet. Med sin mångsidighet satte han en minnesvärd punkt för jubileumsdagen. Men några fortsatte jubiléet tills dagen grydde.

Styrelsens förhoppning är nu att många yngre släktingar insett att vi hör ihop i Viksjöringen och blir aktiva i släktföreningen. Några måste ju arrangera 100-årsjubiléet!!

Katarina Näslund Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons