Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste prata om det så att fler liv räddas"

/
  • Martha Ehlin från Örnsköldsvik fick fem nya organ och är en av grundarna bakom MOD.

I helgen hölls en föreläsning på Folkhögskolan om organdonation.
– Vi vill uppmärksamma frågan så att fler gör sin önskan känd, säger Martha Ehlin, femorgantransplanterad och en av grundarna till MOD, mer organdonation.

Annons

På lördagen arrangerades en föreläsning om organdonation och lagstiftning i samarbete med Njurföreningen Västernorrland och Landstinget Västernorrland. Bland Sveriges befolkning är det 85 % som är positiva till organdonation men det är bara 15 % som finns registrerade i donationsregistret.

– Det finns en stor brist på organ i Sverige även fast vi vet att det finns många som är villiga att skänka sina organ, säger Allan Erixon, ordförande i Njurföreningen Västernorrland.

En av föreläsarna var Martha Ehlin. Hon är född i Örnsköldsvik och när hon var 30 år drabbades hon av en ovanlig cancer i bukspottskörteln. Hon överlevde tack vare en femorgantransplantation och blev bland annat lyssnarnas val av sommarpratare i P1 i år. Efter transplantationen bildade hon organisationen MOD, mer organdonation, tillsammans med sin kollega Peter Carstedt.

– Jag hade inte tagit ställning till organdonation när jag själv stod på väntelistan, vilket kändes oerhört fel. Att jag förväntade mig att få men inte uttryckt min önskan att ge. Vi vill uppmärksamma frågan så att fler gör sin önskan känd. På det sättet kan fler liv räddas. Det finns en pågående organtransplantationsutredning hos regeringen och vi hoppas den kommer bidra till att också sjukvården får en större tydlighet i hur de ska hantera frågan, säger hon.

I samband med att Martha var med och bildade MOD tog hon även fem guld i World Transplant Games 2011, världsmästerskapen för transplanterade.

– Jag har ju min personliga erfarenhet att dela med mig av och vill visa hur bra det kan bli. Jag har idrottat i hela mitt liv och det fortsätter jag med även idag, säger hon.

.

Mer läsning

Annons